Dodental cycloon ZO-India stijgt nog

NEW DELHI, 9 NOV. Het dodental van de zware wervelstorm die woensdagavond de zuidoostkust van India trof, blijft stijgen. De premier van de getroffen deelstaat Andhra Pradesh zei gisteravond dat tussen de 800 en 1.000 mensen het leven hebben verloren. Maar de bezorgdheid groeit dat meer dan 1.000 doden zijn gevallen.

Enkele duizenden mensen zijn gewond. De materiële schade wordt geschat op bijna een miljard gulden.

Een precies dodencijfer was gisteren nog niet te geven, omdat grote delen van het rampgebied nog op geen enkele manier te bereiken zijn. Groepen mensen die in geïsoleerde dorpen zijn gestrand, worden vanuit de lucht bevoorraad.

Het ging om de zwaarste wervelstorm in bijna tien jaar, die een vloedgolf veroorzaakte tot vijf kilometer landinwaarts. Vooral de vruchtbare kuststreek ten zuiden van de havenstad Kakinda, een belangrijk gebied voor de rijstproduktie, heeft zwaar te lijden gehad. Op veel plaatsen in het gebied staat nog twee tot drie meter water. Dat zal naar verwachting vandaag wel voor een groot deel zijn verdwenen.

In totaal heeft de natuurramp meer dan twee miljoen mensen op de een of andere getroffen. De wervelstorm heeft 400.000 woningen vernield of zwaar beschadigd. De electriciteitsvoorziening en de telefoonverbindingen functioneren niet meer. Het herstellen daarvan kan enkele weken duren. Meer dan 100.000 mensen zijn ondergebracht in opvangkampen. (Reuter, AFP)