Christian Selk

Zie de fraaie borstpartij van een turner. Hoe de spieren van zijn borst en schoudergordel één bonk kracht vormen. Turnen mag dan geen krachtsport heten, gebruik van spieren is zeer belangrijk. Zie maar hoe de spieren van borst en schouders zich spannen wanneer de turner met gespreide armen aan de ringen hangt of in handstand op de brug staat.

De gestrekte armen hebben slechts de functie van steunpilaar. Voorheen was het strekken en buigen van de armen ook onderdeel van turnoefeningen, tegenwoordig is het zaak de armen te strekken en de ellebooggewrichten op slot te zetten. De kracht moet vooral uit de schouders en borst komen. Tot zijn tevredenheid constateert een turner na verloop van tijd dat zijn bovenlichaam indrukwekkende afmetingen begint aan te nemen. Mede daarom besteedt hij per dag tweeënhalf uur aan krachttraining. Als het aan de turner ligt, wordt zijn torso almaar groter. Niet om zijn ego te strelen; hij is geen bodybuilder. Vergeleken met een bodybuilder is de borstpartij van een turner ook niet buiten proporties. Waar de bodybuilder uitdijt om zijn spierkabels te tonen, wil de turner alleen zijn spierkracht vergroten. Aan de omvang van de borst- en schouderpartij valt niet het talent voor turnen af te lezen. Niet kan worden ontkend dat een stevige turner altijd indruk maakt.