Brussel akkoord met overname TNT door KPN

ROTTERDAM, 9 NOV. De Europese Commissie heeft gisteren goedkeuring verleend aan de overname door Koninklijke PTT Nederland van het Australische vervoerbedrijf TNT.

Volgens de Europese Commissie zijn de overlappingen van de actviteiten van beide ondernemingen in Europa beperkt.

Concurrenten en klanten van PTT Post hadden gedurende het onderzoek van de Europese Commissie de zorg uitgesproken dat KPN-dochter PTT Post inkomsten uit haar beschermde activiteiten op de markt voor de bezorging van poststukken of de markt voor telecommunicatie zou gebruiken voor steun aan de actviteiten van TNT en GD Express Worldwide in Europa. GD Express Worldwide is een joint venture waarin TNT (50 procent), PTT Post (27 procent) en het Zweedse Posten AB (23 procent) deelnemen.

“Bestaande en toekomstige regelgeving op het niveau van de Europese Unie en in Nederland” sluiten volgens de Europese Commissie voor een groot deel uit dat KPN concurrerende activiteiten zal subsidiëren uit activiteiten waarin PTT is beschermd tegen concurrentie. “PTT Post heeft bovendien de Europese Commissie zekerheden gegeven geen kruissubsidies te betalen en geen concurrentiebeperkende actviteiten te entameren”, aldus de Europese Commissie.

KPN heeft begin vorige maand een bod gedaan van 2,7 miljard gulden (2,45 Australische dollar per aandeel) op de aandelen TNT. De overname verloopt moeizaam. Twee grote Angelsaksische aandeelhouders van TNT hadden eerder bekend gemaakt dat zij het bod van KPN niet zomaar accepteren.

Topman W. Dik van KPN zei onlangs dat de aandeelhouders een spelletje spelen waaraan hij niet van plan is toe te geven. KPN heeft eerder deze week bekend gemaakt dat zijn belang in TNT is opgevoerd tot 19,2 procent.