Beleggend publiek stort zich op Hollandse waar

Sparen deden Nederlanders in het derde kwartaal nog maar nauwelijks, maar beleggingsfondsen blijven in zwang, vooral die fondsen die in Nederlandse aandelen beleggen. In de maanden juli, augustus en september stroomde 400 miljoen gulden naar beleggingsfondsen in Nederlandse aandelen.

In de vergelijkbare zomerse periode vorig jaar was dat maar 100 miljoen gulden.

Een van de fondsen die daarvan kon profiteren was het NIB Strating Domestic Equities Fund, kortweg DEN Fund.

Het fonds was in september en oktober koploper op de lijst met rendementen van beleggingsfondsen, dat het financieel onderzoeksbureau Iris maandelijks samenstelt. In de eerste tien maanden van dit jaar behaalde het fonds een rendement van 52 procent. DEN Fund versloeg daarbij bekende namen in de categorie Hollandse aandelenfondsen als Orange Fund (van de zakenbank Kempen & Co), die “slechts” 41 procent scoorde.

Het twee jaar oude DEN Fund wordt beheerd door NIB Strating, de effectendochter van de Nationale Investeringsbank, die het feitelijke vermogensbeheer weer heeft uitbesteed aan een dochter van Robeco die voor professionele beleggers werkt.

Het fonds is inmiddels groter dan 100 miljoen gulden belegd vermogen. Boven die grens, zo is de ervaring van fund managers, zien de echte grote beleggers, zoals pensioenfondsen je pas staan.

DEN Fund is opgezet als een fonds voor grote beleggers, maar trekt inmiddels ook rijke particulieren.

Het rendement van 52 procent is bijna het dubbele van de totale Nederlandse aandelenmarkt. Hoe dat kan? Het DEN Fund belegt louter in Nederlandse aandelen die niet in de belangrijkste beursbarometer (de AEX beursindex) zijn vertegenwoordigd.

Dat verklaart het verschil met andere in Nederland beleggende fondsen, zoals het RG Hollands Bezit van Robeco, die ook in de 30 grootste bedrijven belegt.

Die deden het echter lang niet zo goed als de kleinere ondernemingen, waarin Orange en DEN Fund beleggen. Het verschil met Orange is dat deze concurrent alleen in kleinere bedrijven mag beleggen, terwijl DEN Fund ook in de middelgrote ondernemingen investeert.

In de beleggingsportefeuille van DEN Fund zitten bijvoorbeeld beursklappers als Getronics en Océ van der Grinten, die het afgelopen jaar in koers zijn verdubbeld.

In de Iris-rangschikking van de beleggingsfondsen die internationaal in aandelen investeren stond het Ohra Aandelenfonds bovenaan, met een rendement van 24 procent in de eerste tien maanden van dit jaar.

Nummer twee is Obam (beheerd door zakenbank MeesPierson) met een rendement van 22,9 procent tot nu toe dit jaar, terwijl ING Bank Global Fund derde staat (21,3 procent rendement).