Yen fors hoger na suggestie rentestijging

TOKIO/AMSTERDAM, 8 NOV. De koers van de Japanse yen is gisteren scherp gestegen na opmerkingen van een hoge Japanse functionaris dat de Japanse economische groei door de financiële markten wordt onderschat en dat verdere verzwakking van de munt niet langer gewenst is.

De koers van de yen, op woensdag net na de Amerikaanse verkiezingen nog op een dieptepunt van 114,50 yen voor een dollar, steeg scherp naar 111,50 yen per dollar, en noteerde ook vanmorgen nog onder de 112 yen. In een vraaggesprek met een Japanse financiële krant liet Eisuke Sakakibara, de directeur van het het bureau voor Internationale Financiën van het Japanse ministerie van Financiën doorschemeren dat de Japanse regering geen moeite meer zou doen om de yen te laten depreciëren ten opzichte van de dollar. Ook zei hij dat de economische groei van dit moment wordt onderschat.

Sakakibara wordt beschouwd als de belangrijkste architect van de verzwakking van de yen nadat de munt vorig jaar tot grote hoogten was opgestuwd. Daar heeft hij zijn bijnaam “mr. Yen” aan te danken. Destijds, in april 1995 bereikte de yen een recordkoers van nog geen 80 yen voor een dollar, toen de valutahandel er van overtuigd was dat de Verenigde Staten Japan met een dure yen probeerden te dwingen zijn handelsoverschot met de VS terug te brengen. Ook de Duitse mark en onder meer de gulden stegen toen fors tegenover de dollar.

Sindsdien is de yen met veertig procent in waarde gezakt, tot ruim 114 yen afgelopen woensdag. Sakakibara's opmerkingen maakten speculaties los over het uiteenvallen van de gezamenlijke “sterke dollar-politiek” van Japan, de VS en Duitsland, die de yen en in mindere mate de Duitse mark het laatste jaar in rustiger vaarwater hadden gebracht tegenover de dollar. Bovendien werd uit zijn opmerkingen over de onderschatting van de Japanse economie afgeleid dat de Bank van japan binnenkort de rente zou kunnen verhogen. Het disconto van de Japanse centrale bank bevindt zich sinds vorig najaar de recordlaagte van 0,5 procent. Een hogere rente kan de yen aantrekkelijker maken voor beleggers, waardoor de koers stijgt. (AP, Reuter)