WITLOF MET ROQUEFORTSAUS

Een pittige variatie op een bekend recept. U mag de struikjes gekookte lof ook eerst in ham wikkelen. Voor 4 personen:

8 middelgrote struikjes witlof

zout

25 gram boter

25 gram bloem

3 deciliter melk

150 gram Roquefort

peper

50 gram geraspte belegen kaas

25 gram walnoten, grof gehakt.

Kook de struikjes in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze goed uitlekken. Maak intussen de saus. Smelt de boter in een sauspan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel 1 minuut zachtjes pruttelen. Voeg al roerende de melk toe en blijf roeren tot het een gebonden saus is. Los de roquefort op in de saus. Voeg naar smaak (weinig) zout en peper toe. Leg de witlof in een beboterde ovenschaal en schenk de saus erover. Strooi de geraspte kaas en de stukjes walnoot over de saus. Laat het gerecht op een rooster in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven in circa 20 minuten goed heet en lichtbruin worden. Lekker met lamskoteletjes of lamsstoofpot en aardappelpuree.

    • Annelène van Eijndhoven