Wall Street en Unilever maken beurs euforisch

AMSTERDAM, 8 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs maakte vanochtend een vliegende start. De aandelenmarkt werd gestimuleerd door uitstekende kwartaalresultaten van Unilever en aanhoudend optimisme op de beurs van Wall Street.

AMSTERDAM De graadmeter van de beurs, de AEX-index, sprong 7,77 punten vooruit naar 596,36, nabij het record (597,80) dat 21 oktober tijdens de handel werd bereikt. In de loop van de ochtend viel de animo weer wat terug. Rond het middaguur stond de beursgraadmeter 6,53 punten hoger op 595,13.

Smaakmaker was Unilever. Het zeep- en voedingsmiddelenconcern maakte voorbeurs een 4 procent hogere kwartaalwinst bekend. “Duidelijk beter dan verwacht”, aldus een handelaar.

Met name de verhoging van Unilevers interimdividend, met 50 procent naar 2,23 gulden, ging erin als koek. Niet helemaal terecht, meende een commissionair. “Veel beleggers reageerden impulsief. Maar zij vergeten dat dit ten koste gaat van het slotdividend.”

De belangstelling voor Unilever was groot. Al direct bij de eerste koers verwisselden 70.000 aandelen van eigenaar. Dat deed de koers met 13,80 gulden ofwel 5 procent stijgen naar 272,40 gulden. Rond het middaguur waren in zogeheten dubbeltelling (aan- en verkoop worden beide geteld) 750.000 aandelen verhandeld, tegenover 500.000 stuks op een gemiddelde dag.

In het kielzog van Unilever floreerde ook de rest van de markt. Koninklijke Olie, de andere zwaargewicht in de beursindex, pakte een winst van 3,80 gulden en steeg naar 274,80 gulden.

Unilevers branchegenoten BolsWessanen en CSM waren eveneens in trek; zij stegen beide met een gulden naar respectievelijk 32,20 gulden en 96,60 gulden. In de markt zijn overnamegeruchten rond het tweetal: CSM zou een bod voorbereiden op BolsWessanen.

Detailhandelsconcern Ahold klom 1,40 gulden op 105 gulden. De koers van de Content zakte twee dubbeltjes naar 70,10 gulden. De koers lag de afgelopen dagen onder druk sinds de aankondiging van directievoorzitter S. Tóth dat zij haar meerderheidsbelang door een verkoop van aandelen tot 10 procent wil reduceren.

Verder lag Rodamco gevraagd. De koers van de aandelen van het vastgoedfonds van de Robeco Groep dat voor het komende boekjaar 1997/98 een stijging van de netto winst met 10 procent voorspelt tot 3 gulden, steeg twee kwartjes naar 47,40 gulden. Elders in de markt excelleerde IHC Caland. De producent van baggerschepen en offshoremateriaal kondigde aan dat de orderportefeuille steeds voller wordt. Dit deed de koers 2,60 gulden stijgen naar 98,70 gulden.

De Amerikaanse dollar vertoonde vanmorgen op de Europese wisselmarkten nauwelijks enige verandering. Om 10.00 uur werd een koers opgemaakt van 1,6975 gulden tegenover 1,6960 gulden aan het eind van de handel gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kende gisteren een zeer grillig verloop. Niettemin sloot de Dow Jones-index voor het eerst boven de 6200 punten op het record van 6206,04. Dat is 28,33 punten meer dan op woensdag. De markt begon lager. Later putte de markt moed uit de mededeling van chipfabrikant Intel dat het vierde kwartaal een sterke omzetgroei zal laten zien.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had een een goede dag. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 429,93 punten (2 procent) tot 21.101,05.