Verzet tegen gedwongen ontslagen bij NCM

Bij de Nederlandse Credietverzekering Maatschappij (NCM) mogen voor oktober 1998 geen gedwongen ontslagen vallen, eisen de Dienstenbond FNV en De Unie. De NCM gaat 125 van de zevenhonderd banen in Nederland schrappen, vanaf oktober volgend jaar.

Met steun van de ondernemingsraad dringen de bonden aan op een langere periode om boventallig personeel te herplaatsen. Bovendien is er meer tijdig nodig om “mensen klaar te stomen voor functies elders”, aldus H. Gorter van de Industriebond FNV. De bonden verzetten zich ook tegen het voornemen de werkgelegenheid te garanderen van een groep veelbelovende werknemers.

Bestuursvoorzitter M. Hulshoff van de NCM kondigde eerder dit jaar aan dat hij een nieuwe reorganisatie nodig achtte om de klantvriendelijkheid te verbeteren. De kredietmaatschappij is lange tijd monopolist geweest, maar krijgt op steeds meer deelterreinen te maken met concurrentie.