Shell studeert op rechten van de mens

ROTTERDAM, 8 NOV. Shell gaat waarschijnlijk een verwijzing naar de mensenrechten opnemen in de eigen interne gedragscode. “We kijken er met een positieve blik naar”, aldus een woordvoerder van de oliemaatschappij vanmorgen. Shell hoopt de herziening van de eigen 'beleidsuitgangspunten' nog dit jaar af te ronden.

President-directeur C. Herkströter kondigde in mei aan dat Shell zijn gedragscode gaat herzien. Aanleiding was de storm van kritiek die de oliemaatschappij vorig jaar over zich heen kreeg wegens de activiteiten in Nigeria en de plannen om het olieplatform Brent Spar af te zinken.

In openbare discussies heeft Shell eerder gezegd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te onderschrijven, maar in de eigen gedragscode ontbreekt een verwijzing. De huidige beleidsuitgangspunten leggen sterk de nadruk op Shells beleid om zich niet te mengen in politieke aangelegenheden. (ANP)