Schuimen

Genetici hebben een manier ontdekt om de grootste kwelgeest van bierdrinkers uit de weg te ruimen: het doodslaan van de schuimkraag ofwel het verschalen. Wetenschappers in dienst van de Deense bierbrouwer Carlsberg hebben met succes het moment weten uit te stellen, waarop de verschaling van bier begint.

Ze hebben een gen weten uit te schakelen in de gist die de brouwer al sinds 1883 gebruikt, zo meldt het tijdschrift New Scientist.

De gemanipuleerde gist tolereert zes maal zoveel sulfiet in het bier als de gebruikelijke. Sulfiet voorkomt verschaling door zuurstofmoleculen en andere stoffen 'op te dweilen' die zich anders zouden binden aan belangrijke, smaakbepalende ingrediënten. “Verschaling van bier is een groot probleem en er gaat een hele hoop werk in zitten om dat proces te controleren,” aldus Renton Righelato, directeur-generaal van Carlsbergs denktank, de Brewing Research Foundation International.

De ondernemer zegt overigens geen plannen te hebben om al bier op de markt te gaan brengen dat is gebrouwen met gemodificeerde gist. Een Britse actiegroep voor traditioneel, ambachtelijk gebrouwen bier ziet geen aanleiding om schuimbekkend ten strijde te trekken. “Verbetering van de 'levenscyclus' van een produkt is niet noodzakelijkerwijs iets waar consumenten zich zorgen over moeten maken,” zegt Steve Cox van de Campaign for Real Ale. “Waar wij ons hard voor maken is het behoud van de smaak en het karakter.” Een reclame-idee is er al. Carlsberg manipulates the parts other beers cannot reach.

    • Bram Pols