Oppositie Roemenië sluit pact

BOEKAREST, 8 NOV. De twee belangrijkste Roemeense oppositiepartijen hebben gisteren een pact gesloten dat voorziet in de vorming van een coalitieregering na de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. Bovendien bundelen de twee partijen hun krachten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezigen op 17 november.

De Democratische Conventie (CDR), die zondag 30,07 procent van de stemmen kreeg in de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en die de grootste partij van Roemenië werd, sloot het akkoord met de sociaal-democratische USD van ex-premier Petre Roman, met 13,16 procent van de stemmen de derde partij van het land.

De twee partijen willen samen een regering vormen, die in het parlement naar verwachting de steun zal krijgen van de partij van de Hongaarse minderheid. In die regering krijgt Romans USD vier ministersposten: die van Buitenlandse Zaken, Arbeid, een economisch ministerie (Transport of Communicatie) en een machtsministerie (Defensie of Binnenlandse Zaken). Ook zal de USD het voorzitterschap van de Senaat krijgen. Aanvankelijk had de USD eenderde van de ministersposten geëist. Dat zou zijn neergekomen op zes zetels in de regering.

Wie van de CDR de regering gaat leiden is niet duidelijk. Algemeen wordt aangenomen dat het om een lid van de Boerenpartij gaat. Die partij is de belangrijkste binnen de paraplu-organisatie die de Democratische Conventie is.

De USD zal in de komende tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 17 november de kandidaat van de CDR, Emil Constantinescu, steunen in diens poging de zittende president Ion Iliescu te wippen.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die eveneens afgelopen zondag werden gehouden, kreeg Iliescu volgens de gisteren gepubliceerde einduitslag 32,25 procent van de stemmen. Constantinescu eindigde op de tweede plaats met 28,21 procent, voor Roman met 20,54 procent.

Zes partijen hebben in de verkiezingen van afgelopen zondag de kiesdrempel gehaald. Naast de CDR en de USD waren dat Iliescu's ex-communistische PDSR die Roemenië de afgelopen jaren heeft geregeerd - zij eindigde op ruim 23 procent -, de UDMR, de partij van de Hongaarse minderheid (6,81 procent), en twee extreem-nationalistische partijen, de PRM (Partij van Groot-Roemenië, 4,54 procent) en de PUNR (Partij van Roemeense Nationale Eenheid, 4,22 procent). (AP)