Nieuwe topman van Origin nu al weer weg

EINDHOVEN, 8 NOV. Topman Geoffrey Carroll van Philips' grote automatiseringsdochter Origin zal dat bedrijf al na vijf maanden weer verlaten. De Amerikaan trad pas afgelopen juni aan als “chief executive officer” van Origin.

Philips wil over het zeer onverwachte vertrek van Carroll verder geen mededelingen doen. “Wij beschouwen het als een interne aangelegenheid”, zegt een woordvoerder.

Carroll was afkomstig van het Amerikaanse automatiseringsconcern EDS. De Brit T. Butler, zijn huidige rechterhand en tegelijk met Carroll overgekomen van EDS, volgt de Amerikaan op. Butler is net als Carroll 44 jaar. Caroll en Butler hadden beiden een belangrijk aandeel in de groei en winstgevendheid van EDS in Europa. Zij zijn bij Origin aangetrokken om van dat bedrijf “een speler van wereldklasse in de informatietechnologie” te maken. Origin ontstond begin dit jaar na een fusie van Philips Communications & Processing met BSO/Origin.

De per 1 oktober aangetreden Philips-president Boonstra maakte vorige maand duidelijk dat hij hele managementlagen bij Origin wil schrappen, maar het vertrek van Carroll komt als een verrassing. Op het moment van aantreden van de Amerikaan was al bekend dat Boonstra Jan Timmer als Philips-president zou opvolgen, en het is niet waarschijnlijk dat Boonstra toen niet is geconsulteerd over de benoeming.

Philips wilde donderdag niet ingaan op de vraag waarom Carroll zo snel moet vertrekken. Daarmee blijft vooralsnog onduidelijk of Carroll zich verzette tegen de komende reorganisatie bij Origin of dat Philips alsnog tot de conclusie is gekomen dat de Amerikaan niet de juiste man op de juiste plaats was.

Origins raad van commissarissen, waarin de Philips-top zwaar vertegenwoordigd is, nam de beslissing de Amerikaan te ontslaan. Het elektronicaconcern heeft een belang van 82,4 procent in Origin.

Origin is een van de grootste Europese leveranciers van informatietechnologie en zit met een omzet van circa 2 miljard gulden bij de wereld top-tien. In Nederland is allen Cap Volmac groter dan Origin. Bij het bedrijf werken momenteel ruim 11.000 mensen. Met het bedrijfsresultaat van 50 miljoen gulden vorig jaar blijft het bedrijf echter sterk achter bij de concurrentie.

Philips heeft grote plannen met de automatiseringsdochter. Een beursgang waarmee het elektronicaconcern een deel van zijn belang te gelden zou maken, ligt in de lijn der verwachtingen. Maar voor het zover is zal het bedrijf eerst betere resultaten moeten tonen.

De voormalige bestuursvoorzitter van BSO/Origin, Henk Cohen, zag vorige maand al onverwacht af van een functie bij Philips. Hij zou in Eindhoven gaan werken aan een “speciaal project” maar koos op het laatste moment toch voor een functie bij een adviesbureau.