Muziek van Guv'ner is melodieus en aanstekelijk

Concert: Guv'ner. Gezien 7/11 Arena, Amsterdam.

Vier optredens op één avond, dat vereist een strakke planning. In de Amsterdamse Arena (de kleine) ontbrak het daar gisteravond aan, met als jammerlijk gevolg dat het optreden van de Amerikaanse popgroep Guv'ner al voorbij was toen het nog maar net was begonnen.

Op deze avond van obscure Amerikaanse groepen - met eigentijdse folk van The Mountain Goats, frisse, stevige gitaarpop van Butterglory en een temerige zangeres die zich Cat Power noemde - was het Newyorkse trio Guv'ner met hun melodieuze liedjes verreweg het vermakelijkst.

Aan de basis lag het originele, intuïtieve gitaarspel van zanger/gitarist Charles Gansa, die zijn grillige persoonlijkheid uitleeft in zijn spel. De liedjes namen daardoor merkwaardige wendingen, kwamen even tot stilstand of barstten plots los - een aangename speelsheid. Gansa zong ze met een wat zeurderig klinkende stem, soms vals, soms hoger dan hij eigenlijk kon, maar gelukkig luistert dat niet zo nauw bij deze muziek.

Samen met bassiste/zangeres Pumpkin Wentzel vormde hij een mooi stel. Terwijl Gansa in de weer was, wilde bewegingen met zijn gitaar makend, soms spelend terwijl hij op zijn knieën zat, stond Pumpkin met een vrolijke lach en kuiltjes in de wangen kalm te bassen. Met hun aanstekelijk spelplezier en onbevangen houding hadden ze iets kinderachtigs over zich. Achterin de zaal werden, naast de gebruikelijke t-shirts en cd's, ook speciale Guv'ner-kindertatoeages verkocht, van het soort dat er na een paar keer wassen weer af gaat.

Guv'ner heeft ook duidelijk iets pesterigs. Toen het optreden na een minuut of twintig al was afgelopen, riep het enthousiaste publiek om een toegift. De groep kwam terug, negeerde verzoeken om bepaalde liedjes en speelde een nummer dat nauwelijks een minuut duurde. Ze mogen het goedmaken als ze half december voor drie optredens terugkomen in Nederland.

    • Sietse Meijer