'Marine VS schoot per ongeluk Boeing neer'

PARIJS, 8 NOV. Een Amerikaanse journalist beweert over informatie te beschikken die er op wijst dat de oorzaak van de explosie van het TWA-vliegtuig, op 21 juli in de lucht vlakbij Kennedy Airport te New York, een raket is geweest die per ongeluk is afgeschoten door de Amerikaanse marine.

Bij de explosie van TWA-vlucht 800 van New York naar Parijs kwamen alle 230 inzittenden om het leven. Pierre Salinger, buitenlands correspondent van het Amerikaanse televisiestation ABC van 1978 tot 1993 en eerder woordvoerder van president Kennedy, verklaarde gisteren tijdens een bijeenkomst van functionarissen uit de luchtvaartindustrie in Cannes dat hij van “een belangrijke persoon die verbonden is aan de regering”, een document heeft gekregen waarin staat dat de marine op de dag van het ongeluk bezig was raketten te testen. “De waarheid moet aan het licht komen”, aldus Salinger.

De marine ging volgens Salinger uit van de informatie dat zich op 4.000 meter hoogte geen vliegtuigen bevinden. Maar omdat een ander passagiersvliegtuig boven de TWA-vlucht vloog op 6.400 meter, zou de TWA-vlucht op 4.000 meter zijn gaan vliegen. Woordvoerders van de marine en van de FBI hebben de beschuldiging met klem ontkend. De assistent-directeur van de FBI, James Kallstrom, die het onderzoek naar de ramp leidt, zei dat de mogelijkheid van de raket “uitvoerig is onderzocht”, maar dat geen enkel bewijs is gevonden.

De FBI kreeg na het ongeluk meldingen van tientallen ooggetuigen die beweerden een raket te hebben gezien. Maar de marine heeft steeds ontkend dat op het moment van het ongeluk raketten werden getest. Een woordvoerder van de marine op het Pentagon zei dat het enige schip van de Amerikaanse marine ter plaatse een P-3 Orion was, die geen raketten aan boord heeft. Hij zei dat het dichtstbijzijnde oorlogsschip, de USS Normandy, 300 kilometer ten zuiden van de plaats van de explosie lag. “De Normandy kon de TWA-vlucht niet eens zien”, aldus de woordvoerder.

Op de vraag of het document voldoende overtuigend bewijs bevat om de beschuldiging te uiten, zei Salinger dat het om “zeer accurate informatie” gaat. (AP, AFP)