Kok belooft Manila hulp tegen seksdelicten

MANILA, 8 NOV. Premier Kok wil nauwer samenwerken met de Filippijnen bij de bestrijding van sekstoerisme en seksueel misbruik van kinderen. “We kunnen er niet van uit gaan dat de Filippijnen deze problemen alleen oplossen. Dat moet gebeuren in brede samenwerking met landen waaruit sekstoeristen naar de Filippijnen reizen en vrouwen- en kinderhandel wordt bedreven”, aldus Kok.

Kok zei dit tijdens zijn tweedaags bezoek aan de Filippijnen dat hij vanmiddag afsloot. De premier sprak met de Filippijnse president Fidel Ramos over de problemen rond het sekstoerisme. Hij verwerkte het onderwerp tevens in een toespraak die hij gisteravond hield bij het staatsdiner in het presidentiële paleis. De premier prees in die rede president Ramos voor diens inspanningen de mensenrechten op de Filippijnen te verbeteren. Daartoe behoren ook enkele maatregelen tegen seksuele uitbuiting. Zo heeft de Filippijnse politie een speciale eenheid opgezet om deze problemen te bestrijden. De toeristen vormen overigens maar een deel van het te bestrijden probleem. Seksueel misbruik van minderjarigen vindt vooral op de lokale markt plaats.

Premier Kok beloofde Ramos dat Nederland zich als toekomstig voorzitter van de Europese Unie sterk zal maken voor een vervolg op de grote internationale conferentie over seksueel misbruik van kinderen die eerder dit jaar in Stockholm is gehouden. Om vanuit Nederland het sekstoerisme tegen te gaan, denkt de premier onder meer aan het aanpakken van touroperators die seksreizen aanbieden. Ook strengere juridische vervolging in het land waar sekstoeristen vandaan komen kan het misbruik van kinderen beperken. Kok verwees naar Nederland en Australië, waar onlangs personen zijn veroordeeld die zich op de Filipijnen schuldig hadden gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. Mevrouw Kok bezocht vanmorgen in Manila een opvangproject voor zwerfkinderen die seksueel zijn misbruikt.