Klemmen

Het zijn drukke dagen voor ex-Unilever-topman F. Maljers. Eerst een massieve reorganisatie bij Philips, waar Maljers president-commissaris is. Dan de slepende gesprekken met Samsung over de aankoop van Fokker, waarbij Maljers eerste onderhandelaar is voor minister Wijers. En deze week kwam KLM, waar Maljers vice-voorzitter is van de raad van commissarissen, met plannen voor een grootscheepse reorganisatie, die de kosten omlaag moeten brengen en de inkomsten omhoog.

Net als Philips is KLM een reorganisatiekampioen, maar nu is het menens en nu gaat het lukken, is de boodschap van bestuursvoorzitter P. Bouw. Mede dankzij het substantiële overheidsbelang (nodig om landingsrechten in het buitenland te krijgen en te houden) is de KLM afgeschermd van de effectieve toorn van de beleggingswereld. De beleggers stemmen bij KLM met de voeten. Zij verkopen hun effecten. De koers van de aandelen zakte de laatste maanden gestaag weg richting de veertig gulden.

En dat terwijl Maljers er zelf toch alles aan heeft gedaan om het fortuin van de vliegtuigmaatschappij te verbeteren. Alleen in het buitenland kun je zien hoe een manager op lokale cultuur reageert, is de stelling die hij deze maand in het blad Quote poneert. Dus vloog hij als president-commissaris van Philips, en keuzeheer bij uitstek bij de opvolger van J. Timmer, met de vijf kandidaten de wereld over. Gaat de reorganisatie bij KLM net als bij Philips gepaard met de benoeming van nieuwkomers in de top? Of buitenlanders? De KLM-watchers staan klaar. Train spotting? Plane spotting.

    • Menno Tamminga