Jeltsin 'annexeert' feestdag van rode Oktoberrevolutie

MOSKOU, 8 NOV. President Boris Jeltsin, of althans zijn staf, heeft gisteren het politieke initiatief hernomen door de Russische communisten hun belangrijkste feestdag af te pakken. 7 november is voortaan de Dag van Harmonie en Verzoening, en niet meer de Dag van de Grote Socialistische Oktoberrevolutie.

Een decreet hiertoe heeft Jeltsin ondertekend in het Cardiologisch Centrum waar hij dinsdag een vijfvoudige bypass-operatie heeft ondergaan. Zijn herstel verloopt zo voorspoedig dat de 65-jarige president al vanmorgen op eigen verzoek is overgebracht naar het voor hem meer vertrouwde Kremlin-ziekenhuis. “Ik denk dat hij binnen tien of twaalf dagen al het belangrijkste deel van zijn taken kan uitvoeren”, voorspelde cardioloog Renat Aktsjoerin, die gisteren van Jeltsin de titel 'presidentieel chirurg' heeft gekregen.

Jeltsin heeft, na de operatie van dinsdag, gisteren al een stukje gelopen en zittend in een fauteuil zijn familie ontvangen. De Amerikaanse cardioloog Michael DeBakey, die in Moskou het team van Aktsjoerin adviseert, voorspelde dat Jeltsin snel weer een “krachtig leider” zou worden. DeBakey zei overigens ook dat Jeltsins lever en nieren er niet uitzagen als die van de stevige drinker die de Russische president heette te zijn. Jeltsins nieren, aldus de Amerikaanse specialist, zien er volstrekt normaal uit. Jeltsin zal in de toekomst ook alcohol kunnen drinken, zij het met mate.

In de schriftelijke boodschap waarmee de president zich ter gelegenheid van 7 november - nog steeds een officiële vrije dag in Rusland - tot het volk richtte, bleek uit niets dat hij in het ziekenhuis ligt. Jeltsin vroeg de Russen de verdeling in 'roden' en 'witten' achter zich te laten. Hij kondigde een competitie voor beeldend kunstenaars aan met als opdracht de “herinnering aan de slachtoffers van revolutie, burgeroorlog en politieke repressie” te vereeuwigen.

Het intitiatief van Jeltsin past in het offensief van het Kremlin om van de patiënt zo snel mogelijk weer de president te maken. De afgelopen dagen is voorturend bewondering uitgesproken over het snelle herstel van Jeltsin die de artsen zou dwingen hun plannen te herzien. Volgens woordvoerder Sergej Jastrzjembski, die zijn werkgever sinds de operatie nog niet heeft gezien, zet de president de medici “voortdurend onder druk”. Gisteren begon Jastrzjembski zijn dagelijkse briefing met Jeltsins betoog voor harmonie en verzoening en kwam pas daarna terug op diens gezondheid.

De televisiejournaals jubelen mee. De commerciële zender NTV liet een reeks politici aan het woord die Jeltsins oproep tot verzoening steunden. “Maar er zijn altijd mensen die het nergens mee eens zijn”, zei de presentator vervolgens, en schakelde daarna over naar de communistische leider Gennadi Zjoeganov, die in Moskou naar schatting 25.000 demonstranten toesprak. In heel het land hielden tienduizenden communisten gisteren optochten ter gelegenheid van de dag van de revolutie. De communistenleider Zjoeganov wees Jeltsins oproep voor verzoening af: “Nationale vrede en harmonie worden niet uitgeroepen per decreet. Ze worden bereikt met intelligente en tactische stappen.”

    • Hans Nijenhuis