Italië: Algerijnen opgepakt

ROME, 8 NOV. In Italië zijn gisteren 22 mensen gearresteerd die worden beschuldigd van lidmaatschap van de Algerijnse terreurgroep die de afgelopen twee jaar een aantal aanslagen heeft gepleegd in Frankrijk. De verdachten zouden bij die aanslagen vooral logistieke steun hebben gegeven.

De arrestanten zijn volgens de justitie in Turijn, die het onderzoek heeft gecoördineerd, lid van de Gewapende Islamitische Groep (GIA), een zeer gewelddadige afsplitsing van de Gewapende Islamitische Beweging. Zij zouden een netwerk hebben gevormd, met steunpunten in onder andere Rome, Milaan en Napels, dat de in Frankrijk actieve terroristen heeft voorzien van wapens en valse documenten.

De verdachten hebben “nooit aanslagen of andere terroristische activiteiten gepleegd op ons nationale grondgebied”, zei officier van justitie Maurizio Laudi. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat het netwerk direct betrokken is geweest bij de logistieke steun voor de bomaanslag op de Parijse metro in juli 1995. Daarbij werden acht mensen gedood.

Die aanslag in Parijs was de eerste van een reeks van acht die door de Franse autoriteiten zijn toegeschreven aan Algerijnse extremisten.

De arrestanten hebben bijna allemaal de Algerijnse nationaliteit. Sommigen van hen hadden een verblijfsvergunning, anderen verbleven illegaal in Italië.

Volgens de justitie hebben zij contact gezocht met de Italiaanse onderwereld om wapens te kopen die daarna werden doorgesmokkeld naar Algerije. De verdachten zouden ook hebben meegeholpen aan fondswerving voor de GIA en zouden in een aantal gevallen schuilplaatsen hebben geregeld voor leden van die groep.

Het onderzoek in Italië heeft een jaar geduurd. Officier van justitie Laudi vertelde dat er een groot vertaalprobleem bestond bij het afluisteren van de gesprekken. Daardoor viste de politie twee keer net achter het net, bij het onderscheppen van een zending wapens en bij de arrestatie van een voortvluchtige terrorist.

    • Marc Leijendekker