Interim-bestuur neemt leiding over Brabants Orkest

ZOETERMEER, 8 NOV. Een nog deze maand te benoemen interim-bestuur onder leiding van de Bredase burgemeester Rutten neemt de leiding over van het Brabants Orkest, waar al jarenlang problemen zijn. Voornaamste taken zijn het verbeteren van de interne verhoudingen en het in evenwicht brengen van artistieke ambities en budgettaire mogelijkheden.

Staatssecretaris Nuis heeft dat donderdag besloten, op basis van een advies van de onderzoekscommissie-Van Veldhoven en Hierck. Die trad aan toen het orkest eerder dit jaar het vertrouwen had opgezegd in het bestuur, dat violist Jaap van Zweden had aangesteld als vast gast-dirigent, zonder overleg met chef-dirigent Marc Soustrot. Bestuur en directeur Van Werkhoven traden af.

Van Veldhoven en Hierck spreken over moeizame communicatie binnen het orkest en onduidelijkheid over bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Het interin-bestuur moet in twee jaar orde op zaken stellen, een nieuwe directeur vinden, de artistieke commissie reorganiseren en de verbintenis met de vaste dirigenten bestendigen. Ook dient de financiële koers helderder te worden.