Heer Olivier schreef boek integraal over

HILVERSUM, 8 NOV. Uitgeverij Het Spectrum heeft het boek Heer Olivier, Niet Alledaagse Fraude uit de handel genomen. Volgens de uitgever heeft de auteur van het boek, A. Olivier, plagiaat gepleegd. Heer Olivier zou The Laundry Men van Jeffrey Robinson integraal hebben overgescheven.

Olivier, veroordeeld wegens onder meer oplichting en failliet verklaard, waste vandaag in het KRO-radioprogramma Breakfast Club zijn handen in onschuld. “In het Engelse boek staan letterlijke processen-verbaal. Als Robinson die mag overschrijven, dan mag ik die op mijn beurt ook weer overschrijven. Bovendien ontbreekt voorin The Laundry Men het expliciete verbod om delen eruit over te nemen, zoals in andere boeken wel staat.”

Verder zei Olivier dat hij de uitgeverij heeft voorgesteld aan bronvermelding te doen, maar dat Spectrum dat niet nodig vond. Bovendien zou een jurist de tekst eerst onder de loep hebben genomen. Volgens Spectrum-directeur J. Bloemsma is er van het verhaal over de bronvermelding niets waar. Er is wel een jurist aan te pas gekomen, maar die heeft alleen gekeken of de inhoud eventueel kon leiden tot aanklachten wegens smaad en dergelijke. “Die jurist kon ook niet weten dat het boek al eerder was verschenen, zo'n man kan ook niet alles gelezen hebben”, aldus Bloemsma.

Bloemsma wil de schade, 50.000 gulden, bij Olivier claimen. (ANP)