Godslasterlijke taal taboe op voetbalveld

ROTTERDAM, 8 NOV. De Bond tegen het vloeken heeft vandaag een actiepakket gestuurd naar 4.800 voetbalclubs. De organisatie heeft de strijd aangebonden tegen het verbale geweld op en rondom de velden. Het motto van de actie is 'een vloek mist ieder doel'. Profvoetballer Folkert Velten, spits van eerste-divisieclub Heracles, onthulde gisteren op het perron van station Driebergen-Zeist het door tekenaar Dik Bruynesteyn gemaakte affiche dat bij deze campagne hoort.

De voorzitter van de bond, B. Wiegeraad, verduidelijkte dat vloeken in de eerste plaats woorden zijn “waarmee Gods Naam wordt misbruikt” en “ruwe woorden met een godslasterlijke lading”. Maar bijna zeventig procent van de Nederlanders, zo bleek vorig jaar uit een enquête, verstaat onder vloeken niet alleen godslasterlijk spreken, maar ook het uiten van verwensingen, schuttingtaal en krachttermen. “De campagne bestrijkt dan ook een groot deel van het onsportieve vocabulaire in het voetbal”, aldus Wiegeraad.

De sterk gelovige Velten, die weigert op zondag te voetballen, aarzelde geen moment toen hem werd gevraagd mee te werken. “Vloeken, krachttermen en discriminerende opmerkingen horen niet op de voetbalvelden thuis. Voetbal is een sport waarbij emoties hoog oplopen, maar vloeken is niet nodig.” Velten is zelf ook weleens boos over een beslissing van de scheidsrechter of een overtreding van een tegenstander. “Maar ik verwerk dat meestal van binnen.”

Velten verwacht niet dat de campagne veel effect zal hebben. “Vooral jonge supporters zijn moeilijk te bereiken en worden meegesleurd in een groep. Toch zijn het vaak maar enkele raddraaiers die de boel echt willen verzieken.”

Uit een vorige maand gepresenteerd onderzoek van socioloog R. Bormans blijkt dat voetbalgeweld tegenwoordig steeds meer uit verbaal en minder uit fysiek geweld bestaat. Vooral discriminerende en racistische uitlatingen - waaronder antisemitische teksten - komen veel voor. “En scheldpartijen groeien maar al te vaak uit tot vechtpartijen”, aldus Wiegeraad.

Bij zijn eigen club in Almelo wordt volgens Velten rekening gehouden met zijn geloofsovertuiging. “Het helpt om er wat van te zeggen”, zegt de topscorer van Heracles. “Ik probeer het wel op een leuke manier te doen, door bijvoorbeeld te zeggen: 'Je hoeft niet hardop te bidden hoor'.”