'Franse overheid leurt in buitenland met Crédit Lyonnais'

PARIJS/AMSTERDAM, 8 NOV. De Franse regering sondeert bij buitenlandse banken op welke voorwaarden zij interesse hebben in de overname van de staatsbank Crédit Lyonnais.

Volgens het Britse dagblad de Financial Times, heeft het Franse ministerie van Financiën de Amerikaanse effectenbank Goldman Sachs ingehuurd om bij buitenlandse banken te peilen of er interesse bestaat voor de staatsbank.

Crédit Lyonnais verkeert al sinds het einde van de jaren tachtig in problemen door het mislukken van grote kredieten in Frans vastgoed en de financiering van de overname van de Amerikaanse filmstudio MGM. De Franse staat heeft inmiddels 49 miljard franc (16 miljard gulden) in de bank gepompt om het eigen vermogen weer op niveau te krijgen.

De Franse overheid heeft na de jongste steunoperatie laten weten Crédit Lyonnais zo snel mogelijk te willen privatiseren. De bestuursvoorzitter van Crédit Lyonnais, Jean Peyrelevade, zei vandaag in een vraaggesprek met de Franse krant Les Echos dat het nog twee jaar kan duren voor de bank zo ver gesaneerd is dat hij voor verkoop in aanmerking komt.

Om de financiën van de bank zodanig te verbeteren dat hij op eigen benen kan staan, is volgens Peyrelevade een nieuwe kapitaalsinjectie nodig van omgerekend rond 4 miljard gulden.

Door de bank eerder te verkopen, kan de overheid die uitgaven overlaten aan de nieuwe bezitter, en hoeft Frankrijk niet nogmaals naar de Europese Commissie om goedkeuring voor de steun te vragen. Zowel bij de Europese Commissie als bij Crédit Lyonnais' Franse concurrenten zal een hernieuwde steunoperatie slecht vallen.

Hoewel de Britse bank Barclays is genoemd als een van de benaderde banken, zeiden waarnemers vanmorgen dat met name grote banken uit Zwitserland (zoals Union Bank of Switzerland en Swiss Bank), Duitsland (Deutsche Bank of Dresdner Bank) en Nederland (ABN Amro en ING) de meest logische kandidaten zijn voor de Franse sondering.

Een woordvoerder van ING wilde vanmorgen niet op de zaak ingaan, maar zei wel dat bestuursvoorzitter A. Jacobs al eerder duidelijk heeft gemaakt dat bij de buitenlandse expansiestrategie van de bankverzekeraar Europa niet bovenaan staat, omdat de prijs-kwaliteitsverhouding van Europese banken ongunstig is. Ook ABN Amro ging niet in op “geruchten in de markt”. Waarnemers achten, gezien de bewezen buitenlandse strategie van deze bank, het niet waarschijnlijk dat ABN Amro interesse heeft.

Buitenlandse banken zullen naar verwachting zeer terughoudend zijn met interesse voor Crédit Lyonnais, dat ondanks een bezuinigingsoperatie nog steeds beschikt over een hoog personeels- en kantorenbestand. “Iedere bank zal zich over zo'n aanbod wel drie keer bedenken,” zei een bankier vanmorgen. “De Franse arbeidswetgeving staat echte saneringsmaatregelen in de weg.”