Filmografie van de gebroeders Coen

Blood Simple (1984, met onder meer Frances McDormand en M. Emmet Walsh). In Texas gesitueerde low-budgetfilm over een bedrogen echtgenoot die een onbetrouwbare privé-detective opdracht geeft om zijn vrouw en haar minnaar te vermoorden. Broeierige film noir met veel humor en vervreemdende visuele details.

Raising Arizona (1987). Absurdistische komedie waarin onder andere de draak wordt gestoken met de in de jaren tachtig zo modieuze voorliefde van Hollywood voor zuigelingen. Als hun huwelijk kinderloos blijft, stelen een kruimeldief (Nicolas Cage) en een ex-politieagente (Holly Hunter) een van de baby's van een vijfling; het kind wordt de inzet van een grootscheepse achtervolging.

Miller's Crossing (1990). Albert Finney, Gabriel Byrne, Jon Polito en John Turturro als concurrerende tweederangsgangsters in een genreoefening die voor het grootste deel uit dialogen bestaat. Ondanks het uitstekende acteerwerk na een uur enigszins aan de saaie kant.

Barton Fink (1991). Geestige Hollywoodsatire en superieure psychologische thriller in één; terecht met drie prijzen bekroond op het filmfestival van Cannes. Een nieuwbakken scenarist met writer's block (John Turturro) probeert te overleven in het Los Angeles van de jaren veertig; zijn buurman in het hotel (John Goodman) maakt het hem moeilijk.

The Hudsucker Proxy (1994). Tim Robbins speelt een naïeve provinciaal die opklimt tot fabrieksmagnaat in een parodie op (hommage aan) de komedies van Frank Capra. Flamboyant vormgegeven en wemelend van verwijzingen naar de filmgeschiedenis. Ook met Paul Newman en Jennifer Jason Leigh.

Fargo (1996). Zwarte misdaadkomedie gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Een autoverkoper laat zijn eigen vrouw ontvoeren om zijn rijke schoonvader losgeld af te troggelen - met desastreuze gevolgen. Subliem spel van Frances McDormand, Steve Buscemi en William H. Macy, en een onvergetelijk beeld van de gesloten Scandinavisch-Amerikaanse gemeenschap in ijskoud Minnesota.

    • Pieter Steinz