Feyenoord krijgt deels gelijk van de rechter

AMSTERDAM, 8 NOV. De rechtbank in Amsterdam heeft vanmorgen in het hoger beroep van het kort geding van Feyenoord tegen de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) aangehouden. Rechter J. Willems achtte de informatie te gering om een uitspraak te kunnen doen. De zaak zal op 20 december opnieuw dienen.

Geschilpunt zijn de tv-rechten van de thuiswedstrijden van Feyenoord. De KNVB verkocht de uitzendrechten aan Sport7, Feyenoord wilde de exploitatie van de duels met NAC en Ajax in eigen beheer houden. De rechter stelde beide partijen voor tot een vergelijk te komen.

De president van de rechtbank, die de partijen voorstelde tot een vergelijk te komen, stelde de eredivisieclub wel op een aantal punten in het gelijk. “Feyenoord heeft een fundamenteel recht op zelfbeschikking”, zei Willems. Hetgeen zoveel betekent als dat de club mag bepalen of wedstrijden rechtstreeks worden uitgezonden. “Als het stadion niet uitverkocht is, lijdt de club schade. Daarom moet de club eerst toestemming geven voor een rechtstreekse televisie-uitzending.”

De KNVB deed een beroep op de statuten en reglementen, die voorschrijven dat clubs zich aan de afspraken van de voetbalbond houden. “Ten onrechte”, aldus Willems. “De statuten zijn in deze situatie niet duidelijk genoeg. Feyenoord is niet gehouden aan deze afspraken.”

KNVB-directeur P. Vogelzang noemde de conclusies van de rechter “een zeer ernstige zaak voor de KNVB, de clubs en de spelers”. Vogelzang: “De solidariteit van het betaalde voetbal staat ter discussie.”

De KNVB wil op zo kort mogelijke termijn een bijzondere vergadering uitschrijven. “Dat kan binnen 24 uur. Het bestuur zal vandaag of morgen bijeen worden geroepen”, zei Vogelzang in Amsterdam.

Volgens de rechtbank mag de KNVB niet de dupe worden. “Indien de door Feyenoord gevraagde voorziening wordt getroffen, dreigt een enorme schade voor de KNVB tegenover zijn contractspartner te ontstaan”, aldus de uitspraak van het gerechtshof. (ANP)