Een biet voor Sint Maarten; Lampion-wedstrijd

Wat je nodig hebt is een mes. En een lepel. En natuurlijk een suikerbiet. Want zonder een biet kan je geen echte, ouderwetse Nederlandse Sint-Maartenlampion maken. Maandag is het zover. Dan is het 11 november. In sommige delen van Nederland gaan de kinderen dan als het donker is met lampionnen de straat op, de huizen langs.

Ze zingen liedjes als: 'Elf november is de dag/ Da-hat mijn lichtje/ Da-hat mijn lichtje/ Elf november is de dag/ Da-hat mijn lì-hichtje branden mag/ Geef me 'n appel of een peer/ 'k Kom het hele jaar niet meer/ 't Hele jaar dat duurt zo lang/ Dat mijn lichtje branden kan.' Als ze hun liedje gezongen hebben, krijgen ze lekkers in de daarvoor meegebrachte tas. Wie geen snoep geeft, is zuinige knieter.

Sint Maarten was een vrijgevige heilige, want, zo gaat de legende, hij sneed zijn lange mantel in twee stukken, en gaf een helft aan een een arme koude bedelaar. Wij maakten op school lampionnen, van papier, maar soms ook wel van suikerbieten. Die holden we uit met een lepel, en we sneden er gezichten in met een mes. Met een waxinelichtje erin kreeg ja dan een spookachtige lampion. De vraag is, nu er zoveel kant-en-klare lampions verkocht worden: maken kinderen nog zelf lampions? Stuur ons een foto waar jezelf en je zelfgemaakte lampion duidelijk op staan. De mooiste lampion wint een cadeaubon van honderd gulden.

Stuur de foto naar Lampion, Kinderpagina NRC Handelsbald, paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Zet je naam, leeftijd en adres op de foto en op de envelop: lampion.

    • Paul Steenhuis