Dure olie zorgt voor stijging van inflatie

ROTTERDAM, 8 NOV. Vooral door de hogere prijs van brandstoffen zijn de consumentenprijzen vorige maand uitgekomen op een niveau dat 2,4 procent hoger ligt dan een een jaar geleden. Diat is het hoogste inflatiecijfer sinds maart 1995.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen gemeld. In september bedroeg de inflatie nog 2 procent op jaarbasis. Van september op oktober stegen de prijzen met 0,3 procent.

De toename van het inflatiecijfer is volgens het CBS goeddeels bepaald door toenemende brandstofprijzen. Met name de prijzen van autogas en diesel zijn gestegen. Voor autobrandstoffen moest in oktober bijna 8 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. De oorzaak hiervan is dat de wereldmarktprijzen voor olie de afgelopen tijd zijn gestegen. Vorig jaar daalden de benzineprijzen tussen september en oktober.

Ook de prijzen van groenten en fruit stegen. Kleding en schoeisel werden duurder, terwijl ze vorig jaar van september op oktober juist goedkoper werden.

In oktober vorig jaar bereikte de inflatie nog het laagste punt sinds het midden van de jaren tachtig, met 1,3 procent. In hoeverre het hoge oktober-cijfer een incident is, of dat het een structureel hogere inflatie inluidt, kon het CBS vanmorgen nog niet zeggen. Op de Nederlandse obligatiemarkt liep het renteverschil met Duitsland, dat gisteren 0,12 procent lager was, vanmorgen iets dicht naar 0,09 procent.