Denen getipt over aaanslag Rushdie

KOPENHAGEN, 8 NOV. De Deense geheime dienst heeft aanwijzingen van Britse collega's gekregen dat een niet nader aangeduide fundamentalistische moslimgroep een aanslag wilde plegen op schrijver Salman Rushdie. Dat zou gebeuren als hij op 14 november in Kopenhagen de Aristeion-literatuurprijs in ontvangst zou nemen.

Dat meldden Deense kranten gisteren. Om die reden zou de Deense regering hebben besloten Rushdie de toegang tot het land te weigeren. Na ernstige kritiek uit binnen- en buitenland is de Deense regering inmiddels van dat besluit teruggekomen. Vanmorgen werd bekend dat Rushdie de prijs op 13 november, op een nog geheime plaats, uitgereikt zal krijgen.

De regering van premier Poul Nyrup Rasmussen weigert commentaar op mogelijke contacten met de Britse geheime dienst. Björn Elmquist, hoofd van de parlementaire commissie voor de veiligheidsdienst, wilde alleen zeggen dat het besluit was genomen in verband met “serieus gevaar” voor Rushdie, die in 1989 door de inmiddels overleden Iraanse imam Khomeiny ter dood werd veroordeeld wegens het godslasterlijk geachte karakter van zijn boek De Duivelsverzen.

De oppositionele Socialistische Volkspartij (SVP) dreigde eerder deze week een motie van wantrouwen in te dienen tegen de minderheidsregering. De SVP vermoedde dat tot de weigering om Rushdie toe te laten was besloten om de Iraanse handelsbetrekkingen te verbeteren. Maar een gesprek met de veiligheidscommissie overtuigde SVP-leider Holger Nielsen van de ernst van de affaire. Nielsen verweet de regering “gestuntel”, maar vond dat onvoldoende reden om haar naar huis te sturen. (Reuter, AP)