Cytec schrapt honderd banen in Botlek

Het Amerikaanse chemiebedrijf Cytec schrapt honderd van de 340 arbeidsplaatsen in de Botlek. Volgend jaar verdwijnen 81 arbeidsplaatsen en in 1998 nog eens 34. Tegelijk wordt er een nieuwe fabriek gebouwd die 15 banen oplevert, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. De produktievestiging in Nederland speelt momenteel quitte.

Na de reorganisatie, die in 1999 voltooid moet zijn, moeten de fabrieken winstgevend zijn. De reorganisatie van de bestaande vestiging kost 20 miljoen gulden en de nieuwe fabriek kost 31 miljoen gulden. De huidige fabrieken maken acrylamideproducten en gespecialiceerde chemicaliën voor onder meer papierindustrie en waterzuiveringsinstallaties. De nieuwe fabriek in de Botlek gaat benzotriazolen produceren, een goedje dat wordt toegevoegd aan plastics om verkleuring in de zon te voorkomen.