Carnaby Street naar Brits fonds

AMSTERDAM, 8 NOV. Wereldhave is erin geslaagd zijn panden in Carnaby Street in Londen voor een goede prijs te verkopen. Hoewel de beroemde winkelstraat kampt met het imago van vergane glorie, heeft het Britse vastgoedfonds Shaftesbury 90 miljoen pond (252 miljoen gulden) betaald voor de 93 winkels en kantoorgebouwen, zo is in Groot-Brittannië bekendgemaakt.

Een woordvoerder van Wereld spreekt van een “uitstekende prijs”, maar wijst erop dat de transactie nog niet definitief is. De aandeelhouders van Shaftesbury moet nog instemmen met de aankoop. Wereldhave zette de portefeuille in september in de etalage. Toen was sprake van een vraagprijs van 69,5 miljoen pond (195 miljoen gulden).

De Nederlandse vastgoedgroep verkreeg de panden in 1988 na de vijandige overname van Peachey Property, een Britse onroerend-goedmaatschappij. Carnaby Street beleefde haar hoogtijdagen in de jaren zestig toen ook mode-ontwerpster Mary Quant er kantoor hield. Tegenwoordig verkopen de meeste winkels ordinaire souvenirs aan de circa tien miljoen toeristen die jaarlijks door de straat trekken.

De nieuwe eigenaar is van plan de reputatie van de straat weer op te vijzelen. “We hebben geen groot ontwikkelingsplan of de bouw van een groot complex in gedachten. Maar we zullen geleidelijk de samenstelling van het huurdersbestand en de sfeer van het geheel veranderen”, aldus J. Lane, de hoogste man van Shaftesbury.

Wereldhave wilde van Carnaby Street af, omdat de tijd voor verkoop gunstig was. “Het gaat ons niet om de emotie, maar om de centen.” Het vastgoedfonds meent dat elders beter renderende projecten beschikbaar zijn en is al in bespreking over nieuwe aankopen. Wereldhave heeft in zeven Europese landen en in de VS een vastgoedportefeuille van 2,4 miljard gulden. (ANP)