Bouwstop bij omroep verrast CDA en D66

DEN HAAG, 8 NOV. De Tweede-Kamerfracties van het CDA en D66 vinden het “vreemd” dat staatssecretaris Nuis (Media) een voorlopige bouwstop wil afkondigen voor de niewbouwplannen van de publieke omroep. “Daarmee sla je de poten weg onder de beoogde netsamenwerking van de omroepen”, aldus De Koning (D66). De VVD en de PvdA vinden dat Nuis al veel eerder had moeten ingrijpen.

De D66-staatssecretaris heeft de omroepen laten weten dat het psychologisch niet goed is in slechte tijden te bouwen. Bovendien is het onzeker hoe de toekomst van de publieke omroep er na 2000 uitziet. AVRO, KRO en NCRV (Nederland 1) zouden volgende maand beginnen met de bouw van een gezamenlijke huisvesting, maar dat moet volgens Nuis voorlopig worden uitgesteld. Dinsdag zal Nuis daarover spreken met de NOS.

De fractie van D66 vindt, net als het CDA, dat Nuis op dit moment niet de bouwplannen moet tegenhouden. “Nu de netsamenwerking is ingezet lijkt me het psychologisch ongelukkig om een bouwstop in te stellen. Dan lijkt het of Nuis niet zo zeker is over een dergelijke samenwerking”, aldus De Koning. Kamerlid Beinema (CDA) noemt het beleid van Nuis “inconsequent”. De Kamerleden Van Zuijlen (PvdA) en Van Heemskerck (VVD) vinden Nuis' brief daarentegen “buitengewoon verstandig”. “Het is evident dat er niet moet worden gebouwd in een tijd van onzekerheid”, zegt Van Zuijlen.