Bolkestein vindt omroepplan van Nuis niet aanvaardbaar

DEN HAAG, 8 NOV. VVD-leider Bolkestein vindt de voorstellen van staatssecretaris Nuis (Media) over een nieuwe structuur van de omroep “niet aanvaardbaar”. Hij zei dit gisteren tijdens het 'Tijdschriftencongres' in Amsterdam.

Staatssecretaris Nuis wil dat er een nieuwe bestuursstructuur komt voor de NOS, waarin een duidelijk onderscheid komt tussen toezichthoudende en uitvoerende taken. Nu zijn beide taken in handen van de publieke omroep. De omroepen zullen volgens de voorstellen van Nuis alleen nog zitting mogen nemen in een nieuwe raad van toezicht, terwijl de raad van bestuur door de staatssecretaris wordt benoemd.

Bolkestein vindt de voorstellen van Nuis niet vergaand genoeg. “Ik wil er met klem op wijzen dat volgens Nuis de leden van de raad van toezicht worden voorgedragen door de omroeporganisaties. De sturing wordt zo via de achterdeur weer mede bepaald door de organisaties. Ik heb geen behoefte aan die raad van toezicht”, aldus Bolkestein.

De PvdA, D66 en het CDA hebben met verbazing kennis genomen van de uitlatingen van Bolkestein. “Ik snap niet hoe Bolkestein zoiets kan zeggen. Binnen de huidige concessie van de omroepen die tot 2000 loopt, is dit gewoon niet te doen. Nuis heeft in zijn voorstellen al genoeg ruimte binnen deze overgangssituatie gepakt”, aldus Van Zuijlen (PvdA).

De Koning (D66) vindt de uitlatingen van de VVD-leider “een brug te ver” gaan. “Het lijkt er een beetje op of Bolkestein het bestaan van de omroepen wil negeren. De VVD wil gewoon naar één publieke omroep toe in de toekomst, maar zover is het nog lang niet. Over vijftien jaar kan je daar misschien over praten, maar wij zijn meer een voorstander van een breed publiek bestel”, aldus De Koning. Het CDA vindt dat de verantwoordelijkheid over het maken van programma's bij de omroepen moet blijven. Volgens het Kamerlid Beinema zullen de omroepen precies het tegenovergestelde doen dan wat de VVD wil, wanneer de verantwoordelijkheid voor de programma's geheel in Den Haag komt te liggen.