Benedict J. Fernandez

Benedict J. Fernandez: Protest. Photographs 1963-1995. Stemmle, 136 blz. 85 duotone foto's, ƒ 96,50 (geb.)

De dichter Allen Ginsberg, in 1963 demonstrerend voor de vrouwengevangenis in New York, met een bord met het opschrift 'pot is pret'. Dit is een van de foto's in de uitvoerige maar wat rommelige presentatie van het werk van de Amerikaanse fotojournalist (New York Times Magazine, Newsweek, Paris Match) Ben Fernandez. Hij is beroemd geworden met een foto uit 1966 van vijf jonge dienstplichtigen die hun draft card verbranden uit protest tegen de oorlog in Vietnam.

In de jaren zestig en zeventig legde Fernandez (1936) zich vooral toe op het volgen van de vele protestbewegingen (tegen de oorlog, tegen racisme, voor de legalisering van drugs). Het zijn foto's vol moderne geschiedenis. Nadien heeft Fernandez zich vooral toegelegd op zijn docentschap aan de Parsons School in New York en kreeg zijn fotografie, afgaande op het boek, een wat willekeuriger karakter. Hij fotografeerde bikers in Daytona Beach, treinreizigers in China, het rumoer rond de Speakers Corner in het Londens Hyde Park en enkele mooie portretten, zoals die van Fidel Castro en paus Johannes Paulus tijdens hun bezoek aan de assemblee van de Verenigde Naties in 1995. Vijf teksten behandelen de fotograaf en zijn tijd.

    • Eddie Marsman