Zuid-Afrika: geen wapens voor Rwanda

PRETORIA, 7 NOV. Zuid-Afrika heeft gisteren met onmiddellijke ingang alle wapenverkopen aan Rwanda stopgezet. Pretoria is verder bereid troepen te sturen voor een internationale vredesmissie in het Zaïrees-Rwandese grensgebied. Dit heeft de onderminister van Buitenlandse Zaken, Aziz Pahad, gisteren gezegd.

Zuid-Afrika heeft inmiddels aan de regering van Rwanda laten weten dat de bilaterale overeenkomst voor wapenleveranties ter waarde van 87 miljoen rand (33 miljoen gulden) is opgeschort. De maatregel is van kracht tot de vrede en stabiliteit in het gebied rondom de Grote Meren is hersteld, aldus Pahad.

Pretoria is tot het besluit gekomen na overleg met de leiders in de Middenafrikaanse regio. “President Mandela heeft intensief contact gehad met bijna alle staatshoofden in die regio en met andere leiders in zuidelijk Afrika, om te zien hoe we tot een oplossing kunnen geraken in deze onrustige situatie”, zo verklaarde de onderminister.

Hij sprak berichten tegen dat de levering van Zuidafrikaanse wapens de strijd tussen de Tutsi's uit Rwanda en het Zaïrese leger in de Zaïrese provincie Kivu heeft verergerd. Rwanda zou tot nu toe alleen enkele pantserwagens hebben ontvangen. Pahad zei verder dat Zuid-Afrika haast maakt met de voorbereiding van militaire assistentie in de Zaïrees-Rwandese grensstreek. De bijdrage zal bestaan uit militair personeel, logistiek en technische middelen, maar waarschijnlijk niet uit troepen.

Het is de eerste maal dat Zuid-Afrika zal deelnemen aan een internationale vredesmissie. “Zuid-Afrika deelt de nationale bezorgdheid (over de situatie rondom Rwanda, red.) en zal steun geven aan elke praktische actie die de Verenigde Naties en de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) zullen verlenen”, aldus Pahad.

    • Lolke van der Heide