William J. Clinton

FINANCIAL TIMES

Tijdens zijn tweede ambtstermijn kan Clinton zijn staat van dienst op het terrein van de buitenlandse politiek verbeteren. Allereerst moet hij een nieuw diplomatiek team samenstellen dat politiek gewicht in de schaal legt. Dit is temeer van belang omdat de president zaken moet doen met het Congres in omstreden kwesties als de integratie van China in de internationale gemeenschap. George Mitchell, een voormalige leider van de [destijds Democratische] meerderheid in de Senaat, zou een goede minister van Buitenlandse Zaken zijn. Verder - en niet minder belangrijk - moet de president inzien dat internationale vraagstukken beter worden aangepakt met multilaterale dan met unilaterale actie en dat multilateraal optreden zonder Amerikaans leiderschap ernstig aan doelmatigheid inboet. Dat geldt zowel voor de handel - Amerika's door electorale overwegingen ingegeven dwarsliggerij stond pogingen tot liberalisering in de weg -, als voor strategische kwesties zoals de aanhoudende crisis in het voormalige Joegoslavië. Bosnië wordt de eerste test.