Wall Street kan sfeer Damrak niet inspireren

AMSTERDAM, 7 NOV. Hoewel Wall Street een nieuw record boekte, zorgden terugvallende obligatiekoersen en een lagere dollar er vanmorgen voor dat de aandelenkoersen het in Amsterdam op eigen kracht moesten doen. Dat resulteerde in lagere koersen.

AMSTERDAM Amerikaanse obligaties, waarvan de forse koersstijging gisteren wereldwijd de aandelenkoersen opdreven, tuimelden vannacht in Tokio, nadat de dollar fors viel tegen de Jpanse yen. Daarmee maakten alle gunstige factoren voor de aandelenkoersen op het Damrak rechtsomkeert. De rente op tienjarige Nederlandse obligaties liep licht op, met 0,02 procentpunt, en de dollar, die gisteren nog tegen 1,71 noteerde, was rond het middaguur weer terug op net boven 1,69 gulden. De AEX-index noteerde tegen het middaguur 2,38 punten (0,4 procent) lager op 587,05 punten.

Handelshuis Hagemeyer stond vanmorgen opnieuw in de schijnwerpers. De grote transactie in Azië die gisteren werd bekendgemaakt, bleef tot de verbeelding spreken. Hagemeyer noteerde laat in de ochtend 5 gulden hoger op 139,20 gulden.

Bij de grote fondsen konden verder alleen Polygram, Philips, Nutricia en Heineken zich met bescheiden koersstijgingen aan de zwakke stemming onttrekken. DSM leverde 1,20 gulden in op 161,80 gulden. Akzo Nobel raakte, rekening houdend met de exdividendnotering, nog eens 80 cent kwijt op 213 gulden. Unilever, dat morgen met kwartaalcijfers komt, zakte 1,50 gulden naar 257,20 gulden. Het voedingsmiddelenconcern CSM raakte 1,60 gulden kwijt op 96,20 gulden. Bij de uitgevers moest Wolters Kluwer omlaag met 1,80 gulden naar 219,30 gulden, VNU met twee dubbeltjes naar 32,10 gulden en Reed Elsevier met een dubbeltje naar 28,20 gulden.

ABN Amro en ING reageerden licht negatief op het minder goede rentesentiment, met een koersdaling van een dubbeltje voor ABN Amro tot 98,60 gulden, en twee dubbeltjes voor ING naar 55,80 gulden. Amev verloor meer, 50 cent op 53,50 gulden.

Op de lokale markt bleven de koersverschuivingen naar beide zijden vrij beperkt, behalve bij Endemol. Dat zette tegen de beurstrend in zijn koersstijging voort en noteerde rond het middaguur 1,70 gulden hoger op 59 gulden.

NEW YORK Na dinsdagavond al te hebben geanticipeerd op de Amerikaanse verkiezingsuitslag, deed Wall Street er gisteren nog een schep bovenop, met een stijging van het Dow Jones-gemiddelde van 96,53 punten tot 6177,71, een record. Het vorige record, 6094,23 punten, dateert van 18 oktober. Er werden 511 miljoen aandelen verhandeld. Fondsen in de farma- en gezondheidssector deden het vooral goed, en ook technologiefondsen stegen. Dat kwam doordat in de staat Californië een voorstel om bedrijven aansprakelijk te stellen voor een tegenvallende winstverwachting het niet haalde. De koersval van de Amerkaanse obligatiemarkt, die slecht kan uitpakken voor de aandelenkoersen, had overigens grotendeels pas plaats na sluiting van Wall Street.

TOKIO De koersdaling van de dollar tegenover de yen, die een einde maakte aan de dollar-opleving vlak na de Amerikaanse verkiezingsuitslag, was ook van invloed op de aandelenmarkt in Tokio. Daar verloor de Nikkei-index 220,41 punten op 20.771,11, vooral door verkopen van buitenlandse investeerders. Onder meer staal- en technologiefondsen noteerden lager. De omzet bedroeg zo'n 300 miljoen stukken.