VW: misbruik nazi-verleden niet

BONN, 7 NOV. Volkswagen heeft zijn concurrenten gewaarschuwd geen misbruik te maken van de jongste onthullingen over het nazi-verleden van het bedrijf. VW-woordvoerder Klaus Kocks zei gisteren bij de presentatie van een boek over Volkswagen in de oorlogsperiode dat de Duitse autoproducent een morele verantwoordelijkheid voelt om helderheid te verschaffen over de donkere periode in de geschiedenis van VW.

Kocks verwees naar het bittere gevecht voor de rechter met General Motors, dat VW beschuldigt van bedrijfsspionage na het in dienst nemen van voormalig GM-medewerker Jose Ignacio Lopez. Deze chef van de produktie en inkoop bij VW heeft een reputatie van een zeer hard managementbeleid. “Wat men ook van Lopez denkt, positief of negatief, het heeft niets te maken met de dwangarbeiders in de periode van het Derde Rijk”, aldus woordvoerder Kocks, die daarmee expliciet verwees naar de dwangarbeid in de VW-fabrieken tijdens de oorlog.

Hoogleraar geschiedenis Hans Mommsen, co-auteur van het boek over VW, ontkende gisteren bij de presentatie dat er onenigheid zou zijn tussen hem en VW-topman Ferdinand Piech. Het blad Der Spiegel meldde eerder deze week dat Piech de auteurs ervan had beschuldigd het originele script te hebben omgewerkt tot een felle aanklacht tegen zijn grootvader en vader, Anton Piech, die VW tijdens de oorlog leidde. Mommsen dankte VW voor de financiële steun bij de uitgave van het boek en het feit dat de auteurs volledige vrijheid hadden.

Kocks zei dat Ferdinand Piech persoonlijk bezorgd was over de karakterisering in het boek van zijn grootvader, VW-grondlegger Ferdinand Porsche, als een “moreel onverschillige” nazi, die samen met zijn schoonzoon Anton Piech de hoofdverantwoordelijken zouden zijn geweest voor de behandeling van de duizenden dwangarbeiders in de fabrieken. Maar de woordvoerder onderstreepte dat Ferdinand Piech nog steeds volledig achter de beslissing van VW staat om met het verleden in het reine te komen. (Reuter)