Voorkeur; Theater

DE AVONDEN Mooie, stemmige enscenering van Gerard Reves boek over de na-oorlogse verveling en gebrek aan illusie. Na een aarzelend begin gaat de beklemming overheersen in een voorstelling waarin decor en regie een hechte eenheid vormen van vervreemdend realisme. Bezienswaardige vertolking van Erik de Visser als Frits van Egters. T/m 29 nov Maastricht. Inl 043-3505555.

OLIVER TWIST Introdans Ensemble voor de Jeugd brengt Charles Dickens 'Oliver Twist' als een fantasierijke en absurdistische vertelling. Een team van bekende Franse theatermakers, onder anderen de choreografe Josette Baïz en de kostuumontwerper Philippe Guillotel, staan borg voor een artistiek hoogwaardige produktie voor jong en oud. 10 nov Amersfoort De Flint.

PLATINA Een zangeres in het populaire genre, met veel venijn en persiflage-talent ontluisterd door de comédienne Mylène d'Anjou. 8 nov Gorinchem 't Pand.

EEN GOED ONTBIJT Gedetailleerd spel van Catherine ten Bruggecate en Peter Faber in het conversatie-stuk van David Hare over de kloof tussen twee verliefde mensen. 9 nov Utrecht Stadsschouwburg, 12 nov Alkmaar De Vest, 13 nov Hengelo Schouwburg, 14 nov Den Haag Koninklijke Schouwburg.

SEX Verrassend nieuw persiflage-cabaret: de Vliegende Panters, drie beginnende twintigers met brutaal talent, trekken een lange neus tegen alles wat leugenachtig is. 8, 9 nov Utrecht Werftheater, 10 nov Asten Jonosh, 14 nov Voorhout Ex Voto.

WEST SIDE STORY Energieke show tussen hoge brandtrappen, met passie en gymnastische dans. Maria en Tony (Maaike Widdershoven en Addo Kruizinga) zijn geloofwaardig en de Nederlandse vertaling houdt het verhaal overtuigend vast. 8, 9 nov Doetinchem Amphion.

SCHERZO Fenomenaal muzikaal variété in theateromlijsting, door Mini & Maxi en negen veelzijdige musici. 8, 9 nov Groningen Stadsschouwburg 14 nov Haarlem Stadsschouwburg.

ASHES TO ASHES Het nieuwste toneelstuk van Harold Pinter is een raadselachtige eenakter: een vrouw probeert een man deelgenoot te maken van ervaringen die ze onmogelijk zelf kan hebben meegemaakt. Over de holocaust lijken haar mededelingen te gaan en over een groot verdriet, maar misschien liegt ze en wil ze de man slechts manipuleren. In de regie van Titus Muizelaar spelen Pierre Bokma en Lineke Rijxman dit gelaagde drama sensibel en met de vereiste precisie. De korte voorstelling kunt u op sommige avonden combineren met een andere produktie van Toneelgroep Amsterdam. 8, 9 nov en 12 nov Amsterdam Transformatorhuis Toneelgroep Amsterdam.