Voorkeur; Muziek

NOVEMBER MUSIC Voor de vijfde keer is er van 15 t/m 25 nov het tiendaagse festival November Music in Belgie (Gent en Antwerpen) en in ons land: Den Bosch, Middelburg, Eindhoven en Nijmegen. Op het programma muziek van deze tijd, waarvan het openingsconcert op 15 nov 20u in De Vooruit in Gent een voorbeeld is: machinerieën van Orkater, muziek van Kaija Saariaho door het Ictus Ensemble en nieuw werk van Thierry de Mey. Andere componisten o.a.: Stockhausen, Zimmermann, Van de Putte, Cage en Ligeti. Verder huisconcerten, een kinderproject, Koreaanse opera, composities voor oog en oor, musicerende meccanobouwsels. Inl.: 073-6122000; voor België: 09-2331014; Internet: http://www.euronet.nl/users/novmusic

BACH FESTIVAL De Nederlandse Bachvereniging viert van 8 t/m 10 nov haar 75-jarig bestaan met een driedaags Bach Festival in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg en de Nicolaikerk en met negentien evenementen met veel kamermuziek en concerten van koor en orkest van de Bachvereniging, onder leiding van Jos van Veldhoven en Gustav Leonhardt. Buiten (9 nov 11u) speelt Arie Abbenes op de Dombeiaard drie cellosuites, binnen wordt in vijf concerten op drie dagen wordt de complete Clavierübung gespeeld, maar er is ook Bach na Bach: muziek van Moscheles, Czerny en Borodin. Inl. 030-2513413.

HEDENDAGSE ORGELMUZIEK De organiste Lien van der Vliet speelt 9 nov 20u30 voor haar gecomponeerde stukken van Jo van den Booren, Chiel Meijering, Andries van Rossum, Enrique Raxach en Simeon ten Holt op het orgel van de Kathedrale Basiliek St. Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem.

JEFF HAMBURG De al jaren in ons land wonende Amerikaanse componist Jeff Hamburg viert zijn veertigste verjaardag met een concert van eigen werk, deels ook door hemzelf gedirigeerd en ten gehore gebracht door een fluitensemble van het Sweelinck Conservatorium en solisten, onder wie de zangeres Marjanne Kweksilber en fluitiste Leonore Pameijer. 11 nov 20u15 Uilenburger Synagoge, Nieuwe Uilenburgerstaat 91 Amsterdam; 16 nov 15u Aula Stedelijk Museum Amsterdam.

NICO VAN DER MEEL De tenor Nico van der Meel zingt in de gerenoveerde Leidse Stadsgeoorzaal 13 nov 20u15 met begeleiding van de pianist Dido Keuning een recital met liederen van Beethoven, Haydn en Wolf.

JOHAN Jaren negentig-Nederbeat van voorheen Visions Of Johanna. 8 nov Arena, Amsterdam-Oost, 10 nov Rotown, Rotterdam.

GLORIA ESTEFAN Latin-kitsch en suikerzoete ballades van de vroegere zangeres van Miami Sound Machine. 11, 12 en 14 nov Ahoy, Rotterdam.

METALLICA Niet langer de hardste metalband ter wereld, maar nog altijd goed voor gitaren als motorzagen en een drummer met het temperament van een ijsblokjesmachine. 12 nov Prins van Oranjehal, Utrecht (uitverkocht).