Voorkeur; Galerie

HERVÉ PARAPONARIS In Casco in Utrecht is de eerste solo-tentoonstelling in Nederland te zien van de Franse kunstenaar Hervé Paraponaris, die geheel bestaat uit voorwerpen die Paraponaris hoogstpersoonlijk heeft gestolen. De cruciale vraag op de tentoonstelling is dan ook: hoe heeft hij die sanseveria dat kantoorgebouw uitgekregen? Casco, Oudegracht 366, Utrecht. Wo t/m zo 13-17u30. T/m 31 nov.

RINEKE DIJKSTRA Ze fotografeerde jongeren in Ghana, Nederland en Engeland. Bij een discotheek in Liverpool maakte zij behalve portretfoto's ook video-opnames. In een geïmproviseerde studio deden jeugdige bezoekers diep in de nacht een 'screentest'. Een reeks aandoenlijk, ongemakkelijke scènes, zoals wezenloos dansende meisjes en een houterige imitatie van een zoenend paar uit een televisie-soap is het resultaat. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. T/m 26 nov. Di t/m vr 10-12u30 en 14-18u30. Za 14-18u. Zo 3 nov. 14-17u.

BILL BRECKENRIDGE Het werk van de jonge Engelse kunstenaar Bill Breckenridge is niet erg publieksvriendelijk. Breckenridge gebruikt een beperkt aantal elementen, zoals kleine panelen, schelpen, en een beperkt aantal kleuren waaronder veel poep-bruin, waarmee hij subtiel varieert. Bij galerie Louise de Haan in Haarlem heeft dat een intrigerende installatie opgeleverd, die het midden houdt tussen een aquarium en een graffiti-muur. Galerie Louise de Haan, Burgwal 2, Haarlem. Vrij t/m zo 13-17u. T/m 24 november.

HOME IS WHERE THE HEART IS Fransje Killaars bouwde in de zuiveringshal van de Westergasfabriek een kamer van de felste kleuren. De wanden zijn van banen effen stof, de vloer is bedekt met kleedjes in de gruwelijkste kleurcombinaties en ook het bed dat daarboven zweeft is schreeuwerig. Het is een ruimte om in lachen uit te barsten, maar na een tijdje wordt je er zo stil van als van een witte kloostercel. De kamer is te zien op de expositie Home is where the heart is, waar vier Nederlandse en vier Canadese kunstenaars aan deelnemen. Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8-10, Amsterdam. T/m 17 nov. Dag. 10-18u.

THEMES IN PAINTING De Brabantse schilders Marc Mulders, Paul van Dongen en Reinoud van Vught maakten voor het Centraal Museum in Utrecht samen een muurschildering. Bij galerie De Praktijk in Amsterdam zijn nu tekeningen te zien die het drietal samen maakte. Paddestoelen, vissen, dood wild en gekruisigden gaan op elk blad een overtuigend huwelijk aan. Lauriergracht 96, Amsterdam. T/m 13 nov. Wo t/m za 13-18u.

CROSSING THE CHANNEL Six artists from Britain in Mondrian's country 'luidt de ondertitel van een reeks wekelijks wisselende tentoonstellingen van Britse kunstenaars. Zij vormen geen groep, het zijn individuen, maar gezamenlijk vertegenwoordigen zij op een 'ondogmatische manier een ingetogen kant van de Engelse beeldende kunst'. Zij onderscheiden zich hierdoor van de trendy pop-richting met Damian Hirst als belangrijkste exponent. T/m 22 nov is nog werk te zien van Peter Sansom en John Mitchell bij City Thoughts, Amsterdam; Oudezijds Voorburgwal 131, Amsterdam. Zo t/m vr 15-18u en za 17u.

EN VERDER Schilderijen van Isabella Werkhoven bij galerie Van Wijgaarden in Amsterdam t/m 16 nov. Tekeningen van Frank van den Broeck bij galerie Slewe, Amsterdam t/m 23 nov; schilderijen van Lars Arrhenius t/m 18 nov. bij galerie Serieuze Zaken, Amsterdam; schilderijen van Serge Onnen en cd's van Wouter van Riessen t/m 24 nov. bij Bloom Gallery, Amsterdam; veelbelovende jonge talenten van academies bij t/m 16 nov Galerie Fons Welters, Amsterdam.