Voetballers hebben moeite met management-opleiding

ROTTERDAM, 7 NOV. De leerlingen hebben de opdracht om elkaar te interviewen. Judoka Ben Sonnemans ondervraagt zwemmer Benno Kuipers. Wie is je ideale vrouw? “Dat ben ik toch”, zegt Nelli Cooman schaterlachend.

De sprintster woont in Rotterdam de eerste les bij van de management-opleiding die Schoevers speciaal voor topsporters en ex-topsporters heeft opgezet. De studie, die sinds oktober 1994 loopt, is te vergelijken met de dagopleiding voor management-assistent van hetzelfde instituut. De topsporters krijgen les in de vakken management, marketing en public relations. Op het programma staan ook de onderdelen studievaardigheid, presentatietechniek en het omgaan met computers. Wekelijks is er één lesdag van vier uur.

Atleten uit twaalf takken van sport hebben zich dit cursusjaar ingeschreven. Nelli Cooman is niet van plan om lang te blijven. Ze vindt de duur van de opleiding, twee jaar, een beetje te lang. “Geven jullie ook thuis les”, vraagt Cooman aan coördinator Hans van der Velden. “Ik kan goed koken, hoor!” In de pauze neemt de atlete afscheid van de collega-sporters. “Tot volgend jaar. Ik denk dat ik in januari ga beginnen.”

De Sporters Business Classes zijn voor veel sporters een uitkomst. De opleiding is, zoals dat wordt genoemd, “topsport-vriendelijk”. Elke leerling krijgt individuele studiebegeleiding. Wie door een wedstrijd of training de wekelijkse les op woensdag niet kan volgen, kan hem inhalen of krijgt de gemiste leerstof op papier. Volleyballer Edwin Benne volgt de opleiding zelfs bijna in zijn geheel 'schriftelijk op afstand', omdat hij momenteel in Duitsland speelt.

Makkelijk is de studie niet. Dat ondervond zeilster Margriet Matthijse, zilveren-medaillewinnares in Atlanta. Zij begon vorig jaar al aan de lessen, maar haakte na een paar maanden af. De olympische voorbereiding slokte al haar tijd op. Ze probeert het dit jaar opnieuw. “En nu gaat het zeker wel lukken.” De vijf voetballers, onder wie de Feyenoorders Boateng en Van Bronckhorst, die vorig jaar ook voortijdig stopten, lieten niets meer van zich horen. “Ze hadden toen een druk inhaalprogramma”, probeert Bep Nauwels van Schoevers een excuus voor hen te vinden.

Van voetballers wordt beweerd dat ze maar moeilijk de discipline kunnen opbrengen om naast hun sport een studie te volgen. Toch trainen ze vaak minder dan de toppers uit andere takken van sport. De jonge spelers van Excelsior en Sparta, die nu aan de opleiding zijn begonnen, weten niet wat ze horen als klasgenoten uit de atletiek en de zwemsport vertellen over de vele uren die ze aan hun training besteden. In Den Haag volgen sinds vorige week negen voetballers van de plaatselijke profclub dezelfde opleiding. Trainer Mark Wotte, zelf een voormalig docent, heeft er zelfs zijn trainingen op donderdag voor aangepast.

Schoevers hoopt dat meer verenigingen en sportbonden hun leden zullen aansporen en helpen om de opleiding te volgen. “We proberen ze ervan te doordringen dat het belangrijk is om aan de maatschappelijke begeleiding van de sporters te denken”, zegt coördinator Van der Velden. Mede daarvoor is voetbalscheidsrechter Mario van der Ende aangetrokken. De Hagenaar, die veel ervaring heeft in het onderwijs, houdt zich bezig met de werving. Hij ontbreekt bij de eerste les in Rotterdam omdat hij 's avonds de wedstrijd tussen Utrecht en Volendam moet leiden.

De opleiding voor de topsporters kost 12.000 gulden per leerling en dat is niet weinig voor een amateur. Afgezien van de voetballers in de Rotterdamse klas behoren de meeste deelnemers tot de olympische categorie en worden ze financieel gesteund door NOC*NSF. Maar honkballer Christian Ruggenberg zit niet in de nationale selectie en krijgt dus niets. Zijn ouders moeten bijspringen.

De verschillen in de klas zijn groot. Er zitten individuele sporters en teamsporters bij. Sommigen staan pas aan het begin van hun sportcarrière, anderen hebben al afscheid genomen. Zoals ex-tennisster Nicole Muns-Jagerman, die na elf jaren in het profcircuit een eigen bedrijfje is begonnen.

Toch is er al snel sprake van eensgezindheid in de klas. Als docente Yvonne van der Kroft, die les geeft in presentatietechniek, klaar is, vragen de topsporters of ze even naar buiten mogen. Dat mág. Snel zoekt de hele groep het dichtstbijzijnde filiaal van McDonald's op.

    • Hans Klippus