Vervoer over de weg iets duurder

Het goederenvervoer over de weg is iets duurder geworden. Het derde kwartaal van dit jaar lagen de gemiddelde prijzen 1 procent hoger dan het jaar ervoor. Deze gemiddelde stijging blijft achter bij algemene inflatie die 2 procent bedraagt. Dit blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

De verhoging van de dieselprijs, wegens hogere olieprijzen op de wereldmarkt, draagt bij aan de prijsstijging in het derde kwartaal. Begin dit jaar stegen de prijzen van het beroepsgoederenvervoer door hogere accijnzen op brandstof.

De prijsstijging verschilt per soort vervoer. De belangrijkste vorm, het vervoer met open en gesloten wagens lag gemiddeld 1,5 procent hoger. Dit soort vervoer werd in het binnenland 1,9 procent duurder. Internationaal konden de vervoerders de prijzen met 1 procent verhogen. Vervoer van containers werd 2 procent duurder. Tanktransport daalde net als vorig jaar in prijs.

De verhuizers verhoogden binnen Nederland hun prijzen met 2,6 procent.