Veiligheid geëist bij uitzetten asielzoekers

DEN HAAG, 7 NOV. Er moeten “duidelijke maatregelen” komen om de veiligheid van het personeel van de marechaussee dat belast is met de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers, te verhogen. Een humaan asielbeleid mag niet ten koste gaan van de veiligheid van de politie.

Dit zegt de voorzitter van de Marechausseevereniging, A. Heerts, naar aanleiding van de aanslag op een wachtmeester in het asielzoekerscentrum Ter Apel enkele dagen geleden. Een 25-jarige asielzoeker uit Wit-Rusland stak een politieman in de nek, toen deze hem naar een politiebureau in Delfzijl vervoerde. De man was niet gefouilleerd. In Ter Apel geldt de richtlijn dat terughoudendheid moet worden betracht bij fouilleringen, omdat asielzoekers niet als criminelen mogen worden behandeld. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Stadskanaal en verkeert buiten levensgevaar.

“Die man had een broodmes bij zich van enige omvang. Daar waren we bij een veiligheidsfouillering zeker op gestuit”, zegt Heerts. De voorzitter van de CNV-bond vindt dat er vaker moet worden gefouilleerd. Ook vindt Heerts dat er bussen moeten komen om uitgeprocedeerde asielzoekers in te vervoeren waarin een scheidingswand is aangebracht tusssen bestuurders en passagiers.

Een woordvoerder van staatssecretaris Schmitz (Justitie) wilde vanochtend niet reageren op de uitspraken van Heerts. “Wij beschouwen dit als een betreurenswaardig incident. Maar het is niet meer dan een bedrijfsongeval. De rijksrecherche zal eerst een onderzoek doen naar de ware toedracht van het voorval”, aldus de woordvoerder.