Rotterdamse galeries tonen veelzijdigheid in Kunsthal

Galerie 96. Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. T/m 10/11. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

ROTTERDAM, 7 NOVEMBER. 's Avonds ziet de glazen pui van de Kunsthal er uit als een enorme, verlichte etalage. Daarom krijgt men buiten al een aardige indruk van wat Galerie 96, de beurs van Rotterdamse galeries die dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden, te bieden heeft.

Traditionele beelden uit Indonesië, drie hedendaagse Chinese schilders bij House of Asia, sieraden en foto's naar Vermeer bij Io Galerie en in de buurt van de glazen gevel blijken ook vier Rotterdamse beeldhouwers, onder wie Hans van Bentum en Anja Krause, acte de présence te geven. Krauses stoelen van gehaakt sisal vormen een opvallende combinatie met een ceremonieel kostuum van hetzelfde materiaal dat afkomstig is van de Sepik-stam uit Nieuw-Guinea, bij Groen African Art.

“Er beweegt veel in Rotterdam en zeker niet alleen de Erasmusbrug”, zei Hans Kombrink, wethouder Kunstzaken, gisteravond bij de opening van Galerie 96. Galeries proberen vaak tegen de klippen op een bijdrage te leveren aan een duurzaam kunstklimaat in Rotterdam. In deze moeilijke omstandigheden verschijnen en verdwijnen er voortdurend galeries.

Van de 24 deelnemers aan deze beurs heeft een aantal, zoals RAM Galerie en Carin Delcourt van Krimpen, inmiddels hun expositieruimte gesloten. Desondanks zijn zij hier wel aanwezig, terwijl andere galeries die nog steeds tentoonstellingen organiseren - Phoebus, Fotomania, Cokkie Snoei - opvallend ontbreken.

Carin Delcourt heeft een prachtige presentatie met degelijk kist-meubilair van Ben Zegers waarop èn waarin de uitbundige, kleurrijke vazen van de Amerikaanse Betty Woodman zijn uitgestald (werk van Woodman is ook nog tot en met zondag in het Amsterdamse Stedelijk te zien). Berry Koedam van RAM geeft met een computerprogramma en met schilderijen van Wim Gijzen een beeld van haar huidige activiteiten. Gijzen exposeerde in Marseille en maakte van de opvallende rode zuilen in de expositieruimte in de Zuidfranse stad een paar mooie tekeningen.

De Rotterdamse galeriewereld kent ook een paar constanten: Galerie Maas, 55 jaar geleden begonnen als Int Constigh Werck, en Galerie Delta die ook al ruim dertig jaar bestaat. De laatste galerie toont geschilderde impressies en video-opnames van IJsland door Peter Breevoort en Freek Drent. Terwijl Breevoort onbekommerd toeristische beelden schilderde zoals de hoofdstraat van Reykjavik en een glimmende, rode four-wheel drive auto, was Drent zo onder de indruk van het overweldigende landschap dat hij zich tot interieurs beperkte. Een nieuwe deelnemer aan de beurs in de Kunsthal is een galerie met de merkwaardige naam Zonneschande.

Galerie 96 is veelzijdig: van etnografica tot gebreide kleding van Marta de Witt. Een wandelstok van Ruud Jan Kokke is bij TC Design Centre te koop, voor een goudkleurig affiche (ƒ 650,) van een beroemde kunstenaar als James Lee Byars kan men terecht bij XX Multiple Galerie en de jonge Slowaakse kunstenaar Roman Ondàk brengt bij MK Expositieruimte een boek op sterk water. Ook de prijzen lopen uiteen: van honderd tot enkele tienduizenden guldens.

    • Din Pieters