Rendement durfkapitaal stijgt licht

De Nederlandse participatiemaatschappijen die kapitaal steken in niet op de beurs genoteerde ondernemingen hebben over de afgelopen tien jaar op hun beleggingen een gemiddeld (bruto) rendement behaald van 13 procent. Bij onderzoeken in 1993 en 1995 bleef het steken op 12 procent. Ook de toekomst ziet er rooskleuriger uit dan enkele jaren geleden.

Uit de totale verkoop van de huidige portefeuilles zou een rendement rollen van 15 procent. De kwaliteit is dus verbeterd, constateert S.J. Alleman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen NVP.

Zelfs in de uitkomsten van de financiering van startende ondernemingen zit een stijgende lijn. Het rendement komt in het nieuwste onderzoek op “slechts” 4 procent negatief. Toch is er volgens Alleman geen sterke neiging bij investeerders zich af te wenden van de verstrekking van durfkapitaal aan beginnende bedrijven.