Parlement EU bestrijdt eigen fraude

BRUSSEL, 7 NOV. Het Europees Parlement wil misbruik van onkostenvergoedingen door de eigen leden aanpakken. Dat heeft de voorzitter, Klaus Hänsch, gisteren gezegd na overleg met de fractievoorzitters in het parlement. Nog voor het einde van deze maand zouden concrete voorstellen daartoe worden opgesteld.

Het parlement komt regelmatig negatief in het nieuws door misbruik van onkostenvergoedingen. Zo kunnen de leden reiskosten en dagvergoedingen declareren zonder bewijs te overleggen dat zij de desbetreffende reis ook inderdaad hebben gemaakt. Onlangs nog zond een Brits televisiestation een documentaire uit die liet zien hoe sommige parlementariërs kort na het begin van de vergaderperiode onmiddellijk weer naar huis afreisden. Ze waren alleen maar even gekomen om het aanwezigheidsregister te tekenen en zo de dagvergoeding op te strijken. De Europese Unie betaalt jaarlijks ruim honderd miljoen gulden voor de reis- en verblijfskosten van Europarlementariërs.

Eerdere pogingen om het misbruik aan te pakken hadden geen succes. In mei stemden 284 Europarlementariërs tegen een voorstel om reiskosten slechts uit te keren op vertoon van bonnetjes. Slechts 32 leden waren voor. (ANP)