Opsplitsing Hoechst, notering in New York

ROTTERDAM, 7 NOV. Het grootste chemieconcern ter wereld, het Duitse Hoechst, is van plan zich om te vormen tot een houdstermaatschappij met zes onafhankelijke units, die zich bezig houden met humane farmacie, veterinaire farmacie, polyester, bulkchemie, fijnchemie en technische polymeren. De houdstermaatschappij zal zich alleen nog bezighouden met het uitstippelen van de concernstrategie en financiële zaken. De veranderingen moeten volgend jaar al een feit zijn.

Dat heeft de directie van Hoechst gisteren bekend gemaakt bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Het bedrijf heeft dit jaar te maken gehad met stagnerende resultaten. In Duitsland gingen winst en omzet zelfs flink omlaag. Dat kwam vooral doordat de voor het tweede halfjaar verwachte opleving in de chemie uitbleef, aldus topman Jürgen Dormann.

Volgens Dormann moet de nieuwe structuur zorgen voor meer initiatief en verantwoordeljkheidsgevoel bij leidinggevenden en ander personeel. “Elke divisie zal zich moeten bewijzen op de markt en zal bij slechte resultaten niet meer kunnen rekenen op subsidiëring door de rest van het concern”, aldus Dormann.

Drie van de nieuwe units krijgen een eigen beursnotering, voor drie andere wordt eerst een partner gezocht. De splitsing van de bedrijfsunits moet gepaard gaan met een notering op Wall Street. Met de hele operatie wil Hoechst een poging doen het aandeel flink in waarde te laten stijgen. “Het bedrijf zal hierdoor veel transparanter worden en de waarde van de groep als geheel zal er duidelijk groter door worden,” aldus Dormann. Hoechst volgt hiermee het voorbeeld van enkele andere Duitse bedrijven die zich proberen aan te passen aan de Angelsaksische beleggingscultuur.

Elke divisie zal zelfstandig gaan opereren en haar cijfers presenteren naar Amerikaanse standaarden. Het was al langer bekend dat Hoechst plannen had de activiteiten te gaan splitsen, maar de aankondiging van gisteren komt voor analisten toch onverwacht. De koers van het aandeel steeg dan ook onmiddellijk op de beurs in Franfurt.

De gisteren gepresenteerde cijfers van Hoechst stemden de directie minder vrolijk. Het bedrijf zag de winst voor belasting over de eerste negen maanden weliswaar stijgen van 3,4 tot 5,6 miljard mark, maar dat was vrijwel volledig te danken aan inkomsten uit de verkoop van belangen. Zonder de bijzondere baten zou de winstgroei één procent hebben bedragen. De omzet verminderde met 2 procent tot 38,4 miljard mark. Qua volume was er een groei van 3 procent, de prijzen daalden echter met 4 procent. Verder veroorzaakte het afstoten van activiteiten omzetverlies.

Van de afzonderlijke divisies van Hoechst lieten de farmacie, AgrEvo (gewasbescherming) en technische kunststoffen een gunstige ontwikkeling zien. Een verslechtering trad op bij andere kunststoffen, vezels en chemicaliën. De gang van zaken bij de laatstgenoemde divisie, waaronder de vestiging in Vlissingen valt, noemde Dormann zelfs “absoluut onbevredigend”. In september is al een reorganisatie voor Vlissingen aangekondigd.