Omroepen moeten aanleg nieuwe gebouwen uitstellen

DEN HAAG, 7 NOV. De publieke omroepen moeten de bouw van nieuwe omroepcomplexen voorlopig uitstellen. Staatssecretaris Nuis (Media) wil van de omroepen eerst opheldering hoe de bouw van die behuizingen moet worden gefinancierd. Nuis heeft dit in een vertrouwelijke brief aan NOS-voorzitter Van der Louw laten weten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft dit bevestigd.

In de brief, gedateerd 23 oktober, dringt de staatssecretaris volgens zijn woordvoerder aan op een gesprek over “de totale bouwplannen van de omroep”. Hij wil op de hoogte worden gesteld van de “omvang en financiering” van de bouwplannen, nu de inkomsten van de omroepen door dalende reclame-gelden teruglopen.

Volgens Nuis zou het psychologisch niet goed zijn in slechte tijden te gaan bouwen. Bovendien moet het kabinet nog een standpunt innemen over de toekomst van het publieke bestel. Volgende week dinsdag is een gesprek tussen Nuis en het dagelijks bestuur van de NOS gepland. De bouwstop gaat in de eerste plaats om het gebouw waarin de bespelers van Nederland 1, Avro, KRO en NCRV (AKN) moeten worden gehuisvest. Nuis gaat er in zijn brief van uit dat met de nieuwbouw, die volgende maand zou moeten beginnen, een investering van 140 miljoen gulden is gemoeid. Volgens A. Wiersma van het Projectbureau Nieuwbouw AKN gaat het echter om een bedrag van 110 miljoen gulden. Wiersma heeft overigens nog niets van de voorlopige bouwstop vernomen. Ze wacht vooral op de bouwvergunning van de provincie Noord-Holland, waarvan zij hoopt dat die op 2 december wordt uitgegeven. Op de geplande locatie aan de 's Gravelandseweg in Hilversum ligt al jaren een bouwput waar het nieuwe kantoor moet verrijzen.

Het dagelijks bestuur van de NOS heeft begin deze week de brief besproken. Volgens EO-voorzitter A. van der Veer, tevens vice-voorzitter van het NOS-bestuur, is in het bestuur “met verbazing” gereageerd op het voornemen van Nuis. “Wij worden geacht om als omroepen beter samen te werken. Dat betekent dus ook dat omroepen met elkaar in één gebouw gaan. De beoogde netsamenwerking is begonnen en er verrijzen al gebouwen. Je vraagt je af wat Nuis dan met zo'n brief wil.”

Pagina 3: VPRO is verbaasd over brief van Nuis

Ook andere nieuwbouwplannen vallen onder de bouwstop van Nuis. Minder vergevorderde plannen van onder meer de bespelers van Nederland 3, VARA, VPRO en NPS, raamt de staatsecretaris op 130 miljoen gulden. De drie omroepen hebben plannen voor een soort verbindingsgebouw.

De VPRO heeft zondag een feestje gegeven omdat het hoogste punt van een eigen nieuw gebouw werd bereikt. “Het is een tamelijk vreemde brief van de reusachtige Nuis. Het heeft een beetje het niveau van een gemeente die de speeltuinvereniging een brief stuurt, waarin ze worden gewaarschuwd dat ze niet om geld moeten gaan zeuren”, zegt VPRO-directeur H. van Beers. “Wij gaan ervan uit dat de beoogde stop niet op onze nieuwbouw slaat, maar meer op gebouwen in het kader van netsamenwerking. We hebben hem dat in een brief laten weten.”

De NOS heeft plannen om het “oneconomische gebouw” waar ze thans met tal van andere diensten zijn gevestigd, te verruilen voor een nieuw complex. Een woordvoerder van de NOS: “De zorg van Nuis is begrijpelijk. Maar de meeste plannen zullen kostenbesparend werken. De NOS heeft alle argumenten op een rijtje gezet en namens de omroepen een brief aan Nuis verstuurd. Daarmee zijn de problemen denk ik wel weg.” Het ministerie spreekt die lezing tegen. Volgens een woordvoerder van Nuis wordt er dinsdag gepraat.

    • Jaco Albertsen Koen Greven