NedCar breidt produktie uit

BORN, 7 NOV. Autofabriek NedCar kan de produktietijd uitbreiden van 4000 naar 5000 uur. Bonden, ondernemingsraad en bedrijf zijn het eens dat er een drieploegensysteem moet komen. Daarmee kan NedCar ook 's nachts produceren. Die extra produktietijd is nodig om het gestelde doel van 210.000 auto's per jaar te halen.

Het bedrijf begint deze week de onderhandelingen met vakbonden over de arbeidsvoorwaarden. De Industriebond FNV wil de gemiddelde werkweek tot 36 uur verkorten. Directeur C. Dewulf stelt dat hij niet op hogere kosten wil uitkomen. “De 36 uur is onmogelijk als het leidt tot een kostenstijging voor het bedrijf. Dit is een principiële discussie, maar het gaat niet meer over de vraag met welk systeem wij de bedrijfstijd uitbreiden”. Dewulf stelt dat NedCar nu de geplande 740 wagens per dag haalt. “Dat is nog niet voldoende om de achterstand die wij hebben opgelopen, weg te werken.”

NedCar zou dit jaar voor Volvo en Mitsubishi 163.000 wagens bouwen, maar bleef op 145.000 steken. Dit was voor directeur K. Sato, van Mitsubishi-Europa aanleiding te dreigen zich uit NedCar terug te trekken. Volgend jaar moet de productie op 210.000 uitkomen met de mogelijkheid door te groeien naar 280.000 wagens per jaar.

Uit diverse peilingen bleek een ruime meerderheid van het personeel de voorkeur voor een drieploegensysteem te hebben. “Een vaste weekendploeg, viel af omdat de mensen de arbeidsvoorwaarden daarvoor te mager vonden. Tachtig procent koos daarom voor een roulerende drieploegendienst”, stelt J. Wouters, de voorzitter van de ondernemingsraad.

In dit systeem draait het voltallige produktiepersoneel, vroege, late en nachtdiensten. Eerder dit jaar stond minister Melkert van Sociale Zaken NedCar niet toe een permanente nachtploeg in te stellen. Daarbij zou één ploeg altijd 's nacht werken. Als het nieuwe systeem wordt ingevoerd, zal een deel van de 3200 uitzendkrachten een vast contract krijgen. Nu werken er in totaal 7500 mensen bij de fabriek, waarvan er 4300 een vaste baan hebben. In de oorspronkelijke plannen zou NedCar de produktie met maximaal 5000 mensen moeten klaren. (ANP)