Muzikaal inferno bij Tricky

Concert: Tricky. Gehoord: 6/11 Paradiso, Amsterdam.

Terwijl Pearl Jam een paar kilometer verderop voor een uitzinnige hal zijn wanhoop en twijfels uitschreeuwde, liet Tricky in het intiemer Paradiso op een veel subtieler manier zíjn visie op het leven horen: voorbij wanhoop en twijfels, uitzichtloos, grimmig en cynisch, in- en intriest. De gevoelens van een vervreemd persoon, verklankt in vervreemdende muziek.

Tot voor kort paste Tricky nog aardig in de Engelse triphop: dromerige, atmosferische muziek die leunt op trage, lome ritmes. Klonken Tricky's dromen altijd al als nachtmerries, gisteravond bleek dat de muziek waarin hij ze vervat veel zwaarder en heftiger geworden is. In veel nummers creëerde Tricky's band een kolkende massa van harde drums, bas en gitaar, aangevuld met dreinende elektronische geluiden, terwijl de zanger zijn introverte teksten meer praatte dan zong, teksten gevuld met paranoia, zinloosheid, afstomping, woede, geweld en opschepperig bravado: 'I'm the original rudeboy'.

Het effect van de hoekige ritmes en industriële elektronische geluiden was soms kil en onpersoonlijk. Daartegenover stonden ingetogener, aansprekender stukken als Hell Is Round The Corner, waarbij zangeres Martina Tricky's lage hese stem mooi aanvulde. In een rode jurk stond Martina het hele optreden lang onbewogen op de rechterkant van het podium: haar gezicht verried geen emoties. Behalve tijdens een nummer waarin harde, opzwepende repetitieve ritmes een trance-achtig effect opriepen; toen het uitmondde in een kakofonie van helse geluiden, verscheen een gelukzalige lach op haar gezicht: in dit muzikaal inferno voelde ze zich pas echt op haar gemak.

Aan het eind van een optreden waarin Tricky veel materiaal speelde van zijn nieuwe, nog niet verschenen cd Pre-Millenium Tension, was zijn zingpraten veranderd in manisch schreeuwen. Toch kwam hij eerder over als een muzikant die uiterst tevreden was over zijn zorgvuldig geconstrueerde, hoogstpersoonlijke muziek dan als een gevaarlijke gek.

    • Sietse Meijer