Minister-president van Japan herkozen

TOKIO, 7 NOV. Het Japanse parlement heeft vandaag Ryutaro Hashimoto, voorzitter van de Liberaal-Democratische Partij (LDP), herkozen als minister-president. Volgend op de stemming heeft Hashimoto de samenstelling van zijn LDP-minderheidsregering bekendgemaakt.

Hashimoto kreeg vandaag slechts een kleine meerderheid achter zich in het Lagerhuis, waar zijn eigen LDP zelf net geen meerderheid heeft. Hij kreeg verder steun van enkele onafhankelijke leden, een tweetal kleine groeperingen en van een deel van de Sociaal-Democratische Partij (SDP). In ruil voor de steun van de SDP heeft Hashimoto na de verkiezingen van 20 oktober uitgebreid overleg moeten voeren met die partij over het te voeren beleid. Ondanks de overeenstemming stemden drie SDP-leden vandaag toch op hun eigen partijvoorzitter bij de steming in het Lagerhuis. De oppositie in het parlement bestaat nu uit de Shinshinto, de Democratische Partij en de Communistische Partij. De leden van deze fracties stemden vandaag elk op hun eigen voorzitter.

Het is bij de LDP gebruikelijk om kabinets- en partijfuncties zoveel mogelijk onder de leden te laten rouleren, maar in het nieuwe kabinet-Hashimoto zijn twee opvallende blijvers. Seiroku Kajiyama is aangebleven als kabinetssecretaris, een politieke functie en een van de belangrijkste binnen het kabinet, en ook de minister van Buitenlandse Zaken uit het vorige kabinet, Yukihiko Ikeda, keert terug. Een politiek commentator constateerde vanmiddag dat het “in het buitenland een slechte indruk maakt als de minister van Buitenlandse Zaken steeds een nieuw gezicht is”.

Kajiyama staat bekend als conservatief en was het afgelopen jaar een van de bepalende gezichten van de regering-Hashimoto. Tegenover het aanblijven van Kajiyama staat ook het aanblijven van Koichi Kato als secretaris-generaal van de LDP. Kato geldt als tegenpool van Kajiyama en zijn functie is na het voorzitterschap, dat door Hashimoto wordt vervuld, de belangrijkste functie binnen de partij.

Het belangrijkste agendapunt van de nieuwe regering is hervorming van het bestuur om “te kunnen reageren op de uitdaging van de nieuwe eeuw”, zoals Kajiyama het vandaag als woordvoerder van Hashimoto formuleerde. Maar er bestaan vragen over de werkelijke inhoud van die plannen. Zo zei ook de nieuwe minister van Internationale Handel en Industrie, Shinji Sato, op zijn eerste persconferentie vandaag dat Hashimoto hem met dat doel had gevraagd. Op de vraag van een Japanse journalist welke maatregelen hij dan dacht te nemen, antwoordde Sato echter dat hij “pas net was gevraagd” en over dat onderwerp “graag eerst wilde overleggen”.

    • Hans van der Lugt